WSJ: Răbdarea lui Putin dă roade: Occidentul începe să cedeze

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
După ani de izolare și sancțiuni, răbdarea lui Vladimir Putin pare să dea rezultate. SUA și-au redus sprijinul militar pentru Ucraina, iar Washingtonul își schimbă discursul față de Moscova. În timp ce Trump acuză Kievul de escaladarea conflictului, Kremlinul vede o oportunitate unică de a-și consolida influența globală și de a redesena harta geopolitică. Întrebarea este: va reuși Putin să-și impună viziunea sau riscă să piardă totul într-un joc extrem de periculos?

O strategie de lungă durată începe să dea roade

Vladimir Putin a avertizat lumea încă din 2007 că ordinea mondială trebuie revizuită. La Conferința de Securitate de la München, liderul rus a acuzat NATO că a încălcat promisiunea de a nu se extinde în Europa de Est și a cerut sfârșitul hegemoniei americane. De atunci, Moscova și-a consolidat poziția prin intervenții militare în Georgia, Siria și Ucraina, înfruntând sancțiuni și izolarea economică impusă de Occident.

După ani de presiuni externe și eforturi diplomatice, strategia pe termen lung a Kremlinului pare să funcționeze. Statele Unite și-au redus sprijinul militar pentru Ucraina și au început să reconsidere izolarea Rusiei. În plus, administrația de la Washington a adoptat un ton mai puțin ostil față de Moscova, iar alianțele occidentale par mai fragile ca oricând.

Schimbarea de ton de la Washington

În ultimele săptămâni, consilierii lui Putin au fost surprinși de modificarea rapidă a retoricii Casei Albe. Președintele american a cerut încetarea războiului și a criticat deschis conducerea Ucrainei. Trump l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că este un dictator și l-a considerat responsabil pentru escaladarea conflictului, o poziție ce amintește de propaganda rusă. Confruntarea dintre cei doi lideri în Biroul Oval a fost transmisă pe larg de presa rusă, iar ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a lăudat „buna judecată” a președintelui american.

Într-un discurs recent, vicepreședintele american JD Vance a declarat că eroziunea democrației în Europa reprezintă o amenințare mai mare decât Rusia sau China, o afirmație care se aliniază perfect cu retorica lui Putin. „Nu am mai văzut așa ceva până acum: nu doar o realiniere politică, ci și una a valorilor,” spune istoricul Sergey Radchenko.

Putin și iluzia unui nou echilibru global

Pentru Putin, aceste schimbări reprezintă o validare a strategiei pe care o urmează de un sfert de secol. Fostul agent KGB a ajuns la putere în 2000 și a criticat constant ordinea globală post-Război Rece. În viziunea sa, prăbușirea URSS a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului,” iar revoluția din Ucraina din 2004 a demonstrat că SUA urmărește să slăbească Rusia.

În 2008, Rusia a invadat Georgia, iar Occidentul a reacționat timid. În 2014, Rusia a anexat Crimeea, iar Putin a devenit și mai hotărât să reconfigureze ordinea mondială. După invazia totală a Ucrainei în 2022, fostul președinte american Joe Biden a impus sancțiuni dure și a promis sprijin militar „atât timp cât va fi necesar.” Însă, odată cu revenirea lui Trump la putere, Moscova a început să vadă o oportunitate de a-și atinge obiectivele strategice.

Ce urmărește Putin?

Putin nu vrea doar un acord de pace cu Ucraina, ci o schimbare fundamentală a poziției Rusiei în lume. Obiectivul său este transformarea Ucrainei într-un stat slab, vulnerabil la agresiunea militară rusă și lipsit de sprijin occidental. Kremlinul vrea, de asemenea, să elimine influența NATO din Europa de Est și să recâștige statutul de mare putere.

Analistul Sergey Radchenko compară situația actuală cu perioada de după Al Doilea Război Mondial, când Iosif Stalin încerca să împartă Europa în sfere de influență. Diferența este că, astăzi, Europa nu mai este devastată de război, ci doar divizată de tensiuni interne. Pe fondul acestor slăbiciuni, Rusia profită de oportunitățile oferite de noul context geopolitic.

Cât de riscant este jocul Kremlinului?

În ciuda avantajelor temporare, strategia lui Putin nu este lipsită de riscuri. Trump vrea un acord rapid cu Rusia și Ucraina, iar dacă negocierile vor trena, Washingtonul ar putea impune noi sancțiuni Moscovei. Rusia susține că va continua războiul până când se va ajunge la o soluție „acceptabilă” pentru Kremlin, ceea ce înseamnă, în esență, consolidarea controlului asupra teritoriilor ocupate.

Experții militari afirmă că Rusia are suficiente resurse pentru a menține conflictul încă cel puțin un an, timp în care poate câștiga teren pe front și își poate asigura poziția în viitoarele negocieri. Putin nu se grăbește să accepte un acord dezavantajos și pare dispus să joace această partidă până când Occidentul îi va oferi un „aranjament de nerefuzat.”

Fostul diplomat rus Boris Bondarev, care a demisionat în semn de protest față de război, crede că Putin nu se îndoiește de strategia sa. „Planul său inițial a fost ca Occidentul să nu aibă de ales decât să cedeze. Acum spune: Faceți-ne o ofertă irezistibilă. Noi avem timp.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori

pixel