Xi Jinping la Paris: Europenii nu au obținut nimic din partea Chinei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Xi Jinping și Emmanuel Macron / FOTO: Captură ecran
Xi Jinping și Emmanuel Macron / FOTO: Captură ecran
Dialogul dintre Xi Jiping, Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, nu a permis realizarea de progrese concrete sau o apropiare a pozițiilor pe plan economic și geopolitic.

În orice caz, așa susține cotidianul economic Les Eshos care, într-un articol pe această temă reia descrierea făcută de ministrul franez al Economiei, Bruno Le Maire: „Un dialog sincer și direct pentru a evita alte neînțelegeri”. 

Liderul celei de-a doua puteri economice din lume s-a întâlnit luni la Elysée cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a invitat-o la discuții și pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europenee. S-a vorbit despre probleme delicate, care deranjează, fie ele economice sau geopolitice.

Supracapacitate și subvenții

Pe plan economie, s-a discutat despre accesul pe piața chineză pentru producătorii francezi și europeni, despre practicile  considerate neloiale de China, dar și despre supracapacitatea industrială a țării, potențial foarte dăunătoare sistemului productiv al Bătrânului Continent. În timp ce tensiunile dintre Statele Unite și China sunt la apogeu, Comisia Europeană a deschis mai multe investigații legate de practicile chineze, de subvențiile acordate producătorilor de vehicule electrice, de panouri solare și turbine eoliene, dar și de accesul la achiziții publice de echipamente medicale.

Ursula von der Leyen a fost incisivă la finalul întâlnirii, asigurând că Uniunea Europeană „nu se va sfii de la orice decizie dificilă de a-și apăra piața. „UE nu poate absorbi supraproducția masivă de produse manufacturate chinezești care îi inundă piața”, a insistat șefa Executivului comunitar.

Într-un discurs susținut luni dimineață, cu ocazia Întâlnirilor economice franco-chineze, la teatrul Marigny, aflat la câteva zeci de metri de Elysée, Bruno Le Maire a apreciat că „nu putem vorbi de o relație echilibrată între China și Europa, în condițiile în care Estul se confruntă cu excedente comerciale, iar Vestul cu deficite. Ministrul francez al Economiei a cerut, așadar, stabilirea unor „reguli corecte” și „reciprocitate”.

Nicio problemă, a răspuns Xi

Concret însă, europenii nu au obținut nimic din partea chineză, insistă cotidianul Les Echos. Este adevărat, au fost semnate circa cincisprezece contracte între companii franceze și chineze, dar nu a existat nici un anunț major. „Vom vedea cum merg lucrurile. Ideea a fost să începem procesul. Este plictisitor, lung și necesită mult efort, dar este necesar să ne echilibrăm relația cu chinezii”, a comentat una dintre sursele publicației citate.

Xi Jinping nu s-a mișcat. „Așa-zisa problemă a supracapacității Chinei nu există”, le-a răspuns liderul chinez lui Emmanuel Macron și Ursulei von der Leyen, declarând că, dimpotrivă, „noua industrie energetică chineză” a făcut posibilă „creșterea ofertei globale și atenuarea presiunii inflaționiste globale”

Vehicule electrice la 30.000 de euro

Dacă Xi Jinping a venit la Paris în încercare de a obținute o oarecare neutralitate din partea UE în duelul Beijingului cu Statele Unite, există motive să credem că președintele chinez nu are de gând să facă vreun pas înapoi. În ultimă instanță, țara sa produce 80% din panourile solare ale planetei, reprezintă 35% din producția industrială globală și are aproape 90% din pământurile rare necesare tranziției energetice.

În ceea ce privește vehiculele electrice, „o mașină chinezească costă în jur de 30.000 de euro față de 50.000 de euro pentru echivalentul său european”, își amintește Ana Boață, de la Allianz Trade. „Suntem oare capabili să-l privăm pe consumatorul european de o asemenea diferență de preț? », se întreabă economistul.

În chestiuni geopolitice, războiul din Ucraina a fost marele subiect. Beijingul nu a condamnat niciodată agresiunea rusă, dar europenii speră că Xi Jinping va tempera ardoarea războinică a lui Vladimir Putin. La Paris se vorbește despre angajamentul numărului unu chinez de a nu exporta arme către armata rusă și de a controla strict mărfurile vândute Rusiei care ar putea fi folosite în scopuri militare. „Trebuie să fim lucizi, vom judeca după dovezi”, spune un oficial francez. Prin urmare, China și Franța continuă dialogul. Deocamdată însă, nu sunt semne care să indice vreo apropiere între părți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel