Yanis Varoufakis: Criza din 2008 nu s-a terminat de fapt niciodată

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanțe al Greciei, după izbucnirea crizei economice din 2008, este depărere că acea criză de fapt nu s-a terminat ci a luat diverse forme și a trecut prin varii stadii.

Varoufakis spune că și acum ne confruntăm cu criza începută în 2008. ”Capitalismul este de nerecunoscut după anul 2008 iar acum Covid-19 a adâncit și a accelerat criza fara de sfârșit care a început în urmă cu 12 ani”, spune fostul ministru elen de finanțe.

Aparența că totul părea să-și fi revenit s-a datorat faptului că guvernele și băncile centrale și-au asumat readucerea pe linia de plutire a piețelor și au reconstruit circuitele capitalului financiar prin tipărirea de munți de bani, pe care ulterior i-au aruncat către marile corporații, care oricum aveau bani, de pildă Apple sau Google în SUA, explică Varoufakis.

Au fost împrumutați bani gratis de la Rezerva Federală din SUA, de pildă. Însă astfel au fost amplificat și mai tare inegalitățile. Au reușit să stabilizeze piețele însă au sărăcit investițiile serioase în locuri de muncă de bună calitatea, nu au investit deloc în muncă, sănătatre sau educație ori în lucrurile de care această planetă are nevoie, este de părere economistul.

Acestea sunt și motivele pentru care există atât de multă nemulțumire care se manifesta deja dinainte de izbucnirea pandemiei.

Când speră Grecia că-și va redeschide porțile pentru turiști

Momentul izbucnirii pandemiei a găsit capitalismul global stând de o bulă uriașă a datoriei private care a fost generată de băncile centrale din partea capitalului financiar.

Chiar dacă băncile centrale ar vrea sa repete figura din 2009 nu vom ajunge la stadiul de dinainte de izbucnirea pandemiei pentru că SARS-CoV-2 a spart bula pe care capitalismul financiar stătea până acum.

Ce a salvat economia mondială în 2008? Rezerva Federală a SUA și China, acestea au fost coloanele care au salvat capitalismul.

Apoi au urmat și guvernele și băncile centrale din Europa și lume care în mod cinic au mutat greutatea datoriilor din bănci pe umerii celor multi și slabil adică ai plătitlorilor de taxe.

Însă, la această oră cele două coloane, SUA și China, sunt sărăcite, slăbite, mai explică Yannis Varoufakis.

China nu se află acum în poziția de a face ce ar trebui să facă, adică să agrege cererea în Germania, Olanda, Japonia sau SUA. China este ea însăși acum un pacient care are el nevoie de îngrijiri.

Rezerva Federală ar putea, potențial, să repete ceea ce a făcut în 2009 însă acum acest lucru nu este posibil din cauza actualului lider de la Casa Albă care nu va accepta să finanțeze băncile centrale fără condiții, consideră fostul ministru.

Dacă Donald Trump nu va fi interesat de capitalul financiar al lumii atunci criza se va adânci și mai mult cu repercusiuni și mai grave, cu efecte tangibile pentru viețile oamenilor din Hong Kong, Shanghai până în Finlanda, Portugalia, Islanda, peste tot.

Lecțiile pe care le-am putea învăța din această criză sunt mai multe. Prima este cea legată de sistemul de sănătate și a doua este cât de crucial este să folosești finanțele publice pentru cei mulți și nu pentru cei câțiva, conchide Yanis Varoufakis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel