Yenul japonez, la cel mai scăzut nivel din ultimii 34 ani. Oficialii trag un semnal de alarmă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Ministrul japonez de finanțe a lansat miercuri cel mai puternic avertisment de până acum cu privire la deprecierea yenului.

Moneda națională a Japoniei a scăzut la minimul ultimilor 34 de ani în raport cu dolarul, afirmând că autoritățile ar putea lua "măsuri decisive", conform Reuters.

Ministrul de Finanțe, Shunichi Suzuki, a făcut aceste remarci miercuri, la scurt timp după ce dolarul a crescut semnificativ, împingând yenul japonez la un minim record.

Yenul s-a tranzacționat miercuri la 151,97 de unități pentru un dolar. Yenul a atins cel mai slab nivel de la mijlocul anului 1990, în jurul datei la care a explodat bula activelor din Japonia, care a fost urmată de decenii de stagnare economică.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a declarat miercuri că banca centrală va urmări îndeaproape și schimburile valutare și impactul acestora asupra evoluției economice și a prețurilor.

"Schimburile valutare se numără printre factorii care au un mare impact asupra economiei și prețurilor", a declarat Ueda în parlament, întrebat despre recentele scăderi puternice ale yenului.

Un yen mai slab face ca importurile să fie mai scumpe, alimentând inflația, și face ca exporturile celei de-a patra economii a lumii să fie mai ieftine.

Strategii valutare de la National Australia Bank au declarat că efectele acestei deprecieri se fac simțite în alte părți și au remarcat că o scădere recentă și bruscă a yuanului chinezesc poate fi un răspuns politic pentru a proteja competitivitatea exporturilor chinezești.

"Nu este doar o poveste pentru yen. Are un efect de domino care provoacă un risc de scădere pentru alte monede", a declarat strategul NAB Rodrigo Catril.

Scăderea yenului a continuat fără încetare de la schimbarea istorică a politicii monetare a Japoniei de săptămâna trecută.

Deși BOJ a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2007 încoace, piețele cred acum că următoarea majorare ar putea fi mai îndepărtată în timp.

Acest lucru a întărit utilizarea yenului în tranzacțiile de tip carry trade, în care investitorii se împrumută într-o monedă cu rate scăzute ale dobânzii și investesc veniturile într-o monedă cu randament mai ridicat. De asemenea, investitorii japonezi pot obține randamente mult mai mari în străinătate, lipsind yenul de sprijinul fluxurilor de repatriere.

Pentru actualul trimestru care se încheie la sfârșitul acestei săptămâni, yenul este cea mai slabă monedă majoră, cu o scădere de peste 7% în raport cu dolarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel