Yenul, la minimul ultimilor 32 de ani față de dolar, lira sterlină își revine
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, sindicatele japoneze solicită o majorare salarială de peste 4%
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, sindicatele japoneze solicită o majorare salarială de peste 4%
Yenul a picat pentru scurt timp joi la un nivel nemaiîntâlnit din 1990, în timp ce lira sterlină și-a accelerat creșterea în raport cu dolarul, pe fondul speculațiilor că Downing Street ar putea face o manevră fiscală.

Publicarea, joi, a noilor cifre privind inflației în SUA, peste așteptări, a fost suficientă pentru a-i convinge pe traderi că Rezerva Federală a SUA (Fed) va continua să majoreze rata dobânzilor cheie cu orice preț. Câteva clipe mai târziu, yenul a picat la 147,67 yeni, cu un penny mai ieftin decât la apogeul crizei valutare din 1998 și ducând moneda la cel mai scăzut nivel din 1990 încoace.

Cu o zi înainte, șeful Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, și-a menținut în schimb poziția: politica monetară extraflexibilă se potrivește țării sale. Teoretic, el își poate permite acest lucru deoarece "inflația și salariile rămân relativ scăzute" în Japonia, a declarat pentru AFP Carol Kong de la Commonwealth Bank of Australia.

În Japonia, inflația a ajuns la 2,8% în luna august, în ritm anual (excluzând produsele proaspete), peste nivelul țintă de 2% stabilit de Banca Japoniei, dar departe de nivelul de 8,2% înregistrat în septembrie în SUA. 

Kuroda crede chiar că deprecierea yenului ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei. Turiștii americani, spre exemplu, "vor beneficia probabil de yenul slab", care le crește puterea de cumpărare, spune Carol Kong, chiar dacă granițele au fost redeschise recent pentru turiști, după o lungă perioadă de închidere de la începutul pandemiei.

Intervenție costisitoare

Cu toate acestea, confruntat cu topirea yenului, care a pierdut 22% din valoare de la începutul anului, guvernul japonez a decis să intervină pe piața valutară pentru a salva moneda, o premieră din 1998 încoace. Operațiunea va fi folosit 3.000 de miliarde de yeni (aproximativ 21 de miliarde de dolari) din rezervele valutare ample ale Japoniei, potrivit cotidianului economic Nikkei.

Traderii se vor întreba acum dacă guvernul japonez și Banca Japoniei vor interveni din nou pe piața valutară pentru a susține moneda. "Ultima dată când au avut loc două intervenții apropiate asupra yenului a fost în 1998" și "efectul asupra cursului de schimb a durat doar între două și cinci zile, ceea ce s-a întâmplat și în septembrie", notează Christopher Wong de la Oversea-Chinese Banking Corp.

BoJ este mai preocupată de viteza de scădere decât de nivelul monedei", a spus el, și așteaptă ca piața să devină la fel de febrilă ca la sfârșitul lunii august, când yenul sărea cu unul sau doi yeni pe zi. Dolarul strivește alte monede: lira sterlină a scăzut recent la cel mai scăzut nivel din istorie, iar euro se află sub paritate.

Nici un Plaza la orizont

În 1985, ultima dată când dolarul verde a fost atât de puternic, mai multe guverne, inclusiv cel al Statelor Unite, au convenit să devalorizeze dolarul în cadrul Acordului Plaza. Dar, pentru moment, Washingtonul nu se arată dispus să reducă nivelul dolarului, care ajută la limitarea inflației peste Atlantic.

"Ar fi nevoie de schimbări macroeconomice uriașe, începând cu o scădere semnificativă a inflației din SUA, pentru a ne imagina că o intervenție coordonată pe piața valutară ar fi justificată", a declarat George Saravelos, analist la Deutsche Bank. Între timp, restul pieței rămâne extrem de volatilă: lira sterlină a câștigat 1,90%, până la 1,1312 dolari, susținută de speculațiile că guvernul britanic și-ar putea schimba poziția cu privire la controversatul său plan bugetar.

Planul bugetar al noului prim-ministru Liz Truss a fost în vizorul pieței de când anunțul unor măsuri foarte scumpe și necostisitoare a ridicat îndoieli în rândul investitorilor cu privire la capacitatea Marii Britanii de a-și rambursa datoria. Ratele de împrumut ale guvernului britanic au crescut vertiginos, iar lira sterlină a coborât la un minim istoric față de dolar.

Cu toate acestea, de la Washington, ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a declarat joi pentru BBC că poziția guvernului "nu s-a schimbat". Voi prezenta un plan bugetar pe termen mediu la 31 octombrie, așa cum am spus deja în această săptămână.

Citește și Dolarul își continuă cursa nebună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel