Zanzibar, lovită de criza alcoolului. Turiștii, extrem de dezamăgiți
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Zanzibarul a rămas fără alcool / Foto: Freepik
Zanzibarul a rămas fără alcool / Foto: Freepik
Zanzibar a devenit, în ultimul timp, o destinație favorită pentru românii care își doresc vacanțe exotice.

Recent, pe rețelele de socializare au apărut comentarii ale unor români care își manifestau uimirea că în Zanzibar nu mai există bere.

Zilele trecute informația conform căreia berea și băuturile alcoolice au dispărut de pe insulă, a devenit subiect și pentru presa internațională, astfel că BBC vorbește despre această penurie.

Insula Zanzibar se confruntă cu o criză de alcool care afectează grav sectorul turistic al uneia dintre cele mai importante destinații din Africa. Turismul reprezintă aproximativ 90% din veniturile externe ale arhipelagului tanzanian.

Prețurile berii au înregistrat o creștere de aproape 100% în urma perturbărilor în lanțul de aprovizionare, survenite ca urmare a unei schimbări bruște a importatorilor. Recent, ministrul turismului din insule și-a prezentat demisia, menționând condițiile proaste de muncă. Cu toate acestea, există voci care fac conexiunea între demisia sa și dificultățile legate de aprovizionarea cu alcool.

2. -imagine fara descriere- (asian-woman-with-hat-having-coconut-drink-swimming-pool_89251300.jpg)

Celebre pentru plajele lor cu nisip fin și bogăția patrimoniului cultural, insulele din Oceanul Indian sunt apreciate de turiștii din întreaga lume. În ultimul an, Zanzibar a fost inclusă în topul celor mai bune 10 destinații turistice din Africa de către mai multe publicații de profil. Cu toate acestea, hotelierii avertizează acum că problemele legate de aprovizionarea cu alcool ar putea afecta atractivitatea turistică a insulei.

Totul a început în luna ianuarie și mai mult ca un zvon după care s-a transformat într-o criză generalizată pe întregul teritoriu al insulei.

Magazinele se confruntă cu dificultăți în menținerea rafturilor aprovizionate, iar prețurile au crescut abrupt cu aproape 100% în zonele precum Stone Town și în destinațiile turistice populare, cum ar fi Paje și Kendwa. Berea locală acum se vinde la prețuri cuprinse între 3.000 și 4.000 de șilingi, ceea ce provoacă îngrijorare atât în rândul localnicilor, cât și al turiștilor.

Un reprezentant al Sindicatului comercianților de alcool Amani, a declarat că penuria lovește greu turismul care ar putea duce la concedierea a peste 3.000 de oameni în baruri. Reprezentantul organizației spune că el crede că schimbarea bruscă a importatorilor a zguduit întregul lanț de aprovizionare. 

3. -imagine fara descriere- (family-selfie-with-tablet-pc-outdoor-cafe-resort_37567800.jpg)

Oamenii de afaceri susțin că problema centrală se află la Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB). Permisele acordate cu mari întârzieri acordate vechilor importatori au inițiat această criză. Cu toate acestea, într-o decizie drastică la 2 ianuarie 2024, consiliul a refuzat să reînnoiască licențele acestor vechi jucători, care au servit insulele timp de peste două decenii. Noii veniți au primit licențe, dar rămân niște entități fără conținut, nefurnizând încă niciun mililitru de alcool în timp ce experții spun că din cauza unui proces de verificare îndelungat pentru noii importatori, aceștia trebuind să respecte codul de conduită al producătorilor, se tem că aceasta ar putea prelungi agonia, putând dura până la șase luni.

Importatorii plătesc o taxă anuală semnificativă de 11 mii de euro către consiliu pentru a obține licența, iar legea din Zanzibar impune ca importatorii să fie rezidenți în Zanzibar, să aibă un cazier fiscal curat, un depozit și un vehicul de livrare. 

Un fost ministru al Turismului din Tanzania a prezentat o imagine sumbră a dependenței Zanzibarului de turism, un sector care contribuie cu peste 30% la Produsul Intern Brut (PIB) al insulei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel