ZI CRUCIALĂ. Biden și Putin discută la telefon
Autor: Matei Ion
Data publicării:
SUA aplica sanctiuni Rusiei
SUA aplica sanctiuni Rusiei
Criza ucraineană se apropie de punctul culminant. SUA se tem că ar putea avea loc o invazie rusă în Ucraina chiar în următoarele zile. Președintele rus Putin și omologul său Joe Biden vor acum să vorbească unul cu celălalt la telefon pe fondul acutizării crizei.

Președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin vor vorbi din nou la telefon în acest weekend, în contextul crizei din Ucraina. "Vor discuta sâmbătă dimineață", a declarat vineri un oficial guvernamental american. Rusia a sugerat o convorbire telefonică pentru luni, a spus el. "Am sugerat apoi ziua de sâmbătă, iar ei au acceptat." Sâmbătă dimineața la Washington este echivalentul amiezii pentru România.

Încă de vineri, șefii de stat major al SUA și al Rusiei, Mark Milley și Valery Gerasimov, au vorbit la telefon. Conversația a fost despre probleme de securitate, a precizat Departamentul american al Apărării, fără a oferi mai multe detalii, scrie publicația germană Stern.

”Posibilitatea foarte clară ca Rusia să opteze pentru o acțiune militară'

Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița sa cu Ucraina în ultimele luni, potrivit unor surse occidentale. Acest lucru alimentează temerile în Ucraina și în Occident, deopotrivă, cu privire la un atac major al Rusiei asupra țării vecine. Rusia neagă orice plan de atac. În același timp, Kremlinul susține că se simte amenințat de NATO.

De săptămâni întregi se desfășoară o diplomație de criză agitată pentru a preveni o escaladare a conflictului. Biden și Putin au vorbit ultima dată la telefon la sfârșitul lunii decembrie. 

Vineri, consilierul lui Biden pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că există o "posibilitate foarte clară ca Rusia să aleagă să întreprindă o acțiune militară". Potrivit lui Sullivan, un atac ar putea avea loc în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă care se desfășoară în prezent la Beijing.

Casa Albă: Atacul Rusiei se APROPIE! Ar putea începe cu tiruri de RACHETE

Ce spune Ucraina

Ucraina a invocat în mod oficial mecanismul de reducere a riscurilor în conformitate cu secțiunea III a Documentului de la Viena, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

"Am declanșat oficial mecanismul de reducere a riscurilor în conformitate cu alin. III din Documentul de la Viena și am cerut Rusiei să ofere explicații detaliate privind activitățile militare în zonele adiacente teritoriului Ucrainei și în Crimeea ocupată temporar", spune Kuleba într-un mesaj postat pe Twitter.

"Conform Documentului de la Viena, Rusia trebuie să furnizeze explicații detaliate privind obiectivele, locația exactă și datele de finalizare a activităților sale militare, precum și desemnarea, subordonarea, numărul de formațiuni, precum și tipurile de echipamente implicate", a precizat Kuleba pe Twitter.

Ministrul mai spus că Rusia are la dispoziție 48 de ore pentru a răspunde.

"În cazul lipsei unui răspuns sau a insuficienței/nepertinenței acestuia, Ucraina se va adresa Rusiei, precum și altor state participante la Documentul de la Viena, pentru a convoca o reuniune extraordinară, unde Rusia va trebui să ofere explicații. Vom continua să folosim toate mijloacele diplomatice pentru a asigura securitatea Ucrainei", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel