Ziua moțiunii de cenzură. Care este poziția principalilor actori politici

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bugetul 2021 intră la dezbateri în Parlament
Bugetul 2021 intră la dezbateri în Parlament
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată joi în Parlament. Liderul liberalilor, Ludovic Orban spune că moțiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD.

Iniţiatorii moţiunii solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat "cel mai nociv" din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune "cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români", anticipându-se că soluţia benefică este un "guvern suplu", cu 15 ministere.

"Demiteţi Guvernul PSD prin votul dumneavoastră şi salvaţi, astfel, ceea ce se mai poate salva din economia României, din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, din instituţiile statului român. Orice zi cu Guvernul Dăncilă la putere înseamnă oportunităţi ratate pentru România, subdezvoltare şi adâncirea problemelor macroeconomice (...) Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România. Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare. Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră", se arată în textul moţiunii de cenzură.

În document se arată că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL - 95 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 12 membri, iar PRO Europa - 41 de membri. Acestora li se adaugă 19 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 202 membri, cărora li se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin şase, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi. Votul la moţiunea de cenzură este secret cu bile.

Citește și 

Partidele de opoziţie, semnatare ale moţiunii de cenzură, au susţinut că vor avea mai multe voturi în favoarea acesteia decât numărul semnăturilor, iar, pe de altă parte, liderii PSD şi-au exprimat convingerea că moţiunea nu va fi adoptată.

- Liderul liberal Ludovic Orban a declarat că PNL este mobilizat pentru moţiunea de cenzură, menţionând că toţi parlamentarii vor vota la vedere şi că, din calculele sale, vor fi cel puţin 244 de parlamentari care vor vota în favoarea moţiunii.

- Preşedintele USR, Dan Barna, s-a arătat încrezător că moţiunea de cenzură va fi adoptată şi a menţionat că în cazul în care aceasta va trece, Uniunea Salvaţi România îi va cere preşedintelui să folosească toate pârghiile pe care le deţine pentru a convinge partidele de opoziţie să intre "în logica de anticipate". "Colegii mei, senatorii şi deputaţii USR, vom fi prezenţi la moţiune, vom vota la vedere", a spus liderul USR.

- Moţiunea de cenzură are şanse serioase să treacă, la fel ca în anul 2012, cel mai important aspect fiind ce va urma după acest moment, a declarat marţi şi liderul PRO România, Victor Ponta.

- Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că moţiunea de cenzură va trece şi că premierul Viorica Dăncilă îşi face ''singură curaj'' în condiţiile în care, în prezent, opoziţia este mai numeroasă. El a adăugat că cei 20 de parlamentari de la ALDE care au semnat moţiunea vor şi vota în favoarea ei.

- Parlamentarii PMP vor vota la vedere în favoarea căderii Guvernului Dăncilă, la moţiunea de cenzură, a anunţat luni preşedintele partidului, Eugen Tomac. "România are nevoie de un guvern politic din punctul nostru de vedere, pentru că politica nu este facultativă şi trebuie să-ţi asumi în momente de criză şi actul guvernării. Vom milita pentru un guvern politic", a afirmat Tomac.

- Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a decis să susţină moţiunea pentru că, "în acest moment, guvernarea bună nu este posibilă cu acest Guvern". El a afirmat că va susţine un guvern în jurul PNL, dacă moţiunea de cenzură va trece, subliniind că Uniunea nu este interesată în acest moment să intre la guvernare şi nici nu a pus condiţii pentru a vota moţiunea, pentru că nu ar avea ce să negocieze pentru perioada de un an care a rămas până la alegerile parlamentare, timp în care va exista un executiv ''de tranzit".

- La rândul său, liderul Grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că o jumătate dintre deputaţii grupului vor vota în favoarea moţiunii de cenzură.

- Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat în mai multe rânduri că are convingerea că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată şi a negat ipoteza că rectificarea bugetară ar viza "mituirea" unor parlamentari. Premierul a precizat că Guvernul va adopta vineri rectificarea bugetară pentru a asigura localităţilor necesarul de cheltuieli curente. "Dacă rectificarea bugetară era făcută pentru a cumpăra voturi, dădeam rectificarea bugetară înainte de moţiunea de cenzură, nu după moţiune. (...) Deja este făcută, dar aşa fac unii când vor să îşi găsească scuze", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Bogdan Gruia Ivan
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia

pixel