Cifra cifrei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească, tendinţă menţinută pe tot parcursul ultimelor săptămâni, şi a urcat la 4,55%, de la 4,53% marți, potrivit datelor de la BNR.
La începutul săptămânii trecute, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 4,36%, în timp ce la începutul lunii martie acesta era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,65%, de la 4,64%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,72%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Vorbind la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy, şeful FMI a explicat că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza şocurilor provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie şi a înăspririi condiţiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.
În ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Dar şocurile provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie, provocate de război şi de sancţiuni, şi înăsprirea condiţiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat şeful FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...