Șoc la Meta. Zuckerberg: Îmi asum această decizie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Meta concediază peste 11.000 de oameni
Meta concediază peste 11.000 de oameni
Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta Platforms Inc. (fostul Facebook), a declarat că este nevoit să reducă 11.000 de locuri de muncă, în prima rundă majoră de concedieri din istoria gigantului social media.

Reducerile, echivalente cu aproximativ 13% din forța de muncă, au fost dezvăluite miercuri într-un comunicat. De asemenea, compania va prelungi înghețarea angajărilor până în primul trimestru al anului viitor. 

"Vreau să îmi asum responsabilitatea pentru aceste decizii și pentru modul în care am ajuns aici", a spus Zuckerberg în declarația care a fost trimisă angajaților Meta și postată pe site-ul companiei. "Știu că este greu pentru toată lumea și îmi pare rău în special pentru cei afectați".

Compania a precizat că, deși reducerile vor avea loc în întreaga companie, echipa de recrutare va fi afectată în mod disproporționat, iar echipele sale de afaceri vor fi restructurate "mai substanțial". Meta își va reduce, de asemenea, amprenta imobiliară, își va revizui cheltuielile de infrastructură fiind așteptate mai multe anunțuri de reducere a costurilor în lunile următoare. 

Meta, ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu 71% în acest an, ia măsuri pentru a reduce costurile după mai multe trimestre de profituri dezamăgitoare și o scădere a veniturilor. Reducerile, cele mai drastice ale companiei de la înființarea Facebook în 2004, reflectă o încetinire puternică a pieței de publicitate digitală, o economie care se clatină în pragul recesiunii și investiția de miliarde de dolari a lui Zuckerberg într-un impuls speculativ de realitate virtuală numit metavers.

Zuckerberg a spus în declarație că a anticipat că valul de comerț electronic și de trafic web de la începutul pandemiei de Covid-19 va face parte dintr-o accelerare permanentă. "Dar încetinirea macroeconomică, concurența sporită și pierderea de reclame au făcut ca veniturile noastre să fie mult mai mici decât ne așteptam. Am înțeles greșit acest lucru". 

Meta se alătură unui val de companii din tehnologie care au anunțat reduceri de personal în ultimele săptămâni sau au declarat că intenționează să întrerupă angajările. Producătorul de software corporatist Salesforce Inc. a declarat marți că a concediat sute de angajați din echipele de vânzări, în timp ce Apple Inc., Amazon.com Inc. și Alphabet Inc. au încetinit sau au pus în pauză angajările. Snap Inc, părintele aplicației rivale Snapchat, este, de asemenea, în curs de reducere, afirmând în august că va elimina 20% din forța sa de muncă. 

Într-o rundă deosebit de haotică de concedieri, Twitter Inc. a redus săptămâna trecută aproximativ jumătate din forța sa de muncă, mulți angajați aflând că și-au pierdut locul de muncă atunci când au fost brusc deconectați de la Slack sau de la e-mail. 

La Meta, angajații vor continua să aibă acces la e-mailurile lor pentru a-și putea lua rămas bun de la colegi, deși au fost deconectați de la sistemele mai sensibile ale companiei, a declarat Zuckerberg. De asemenea, angajații americani care au fost concediați vor primi 16 săptămâni plătite cu salariul de bază ca indemnizație de concediere, plus două săptămâni pentru fiecare an în care au lucrat în cadrul companiei. Compania oferă, de asemenea, șase luni de asigurare de sănătate, precum și servicii de carieră și sprijin pentru imigrație. Pachetele vor fi similare în afara SUA, în conformitate cu legile locale privind ocuparea forței de muncă, a precizat compania. 

Zuckerberg îi avertizase pe angajați la sfârșitul lunii septembrie că Meta intenționează să reducă cheltuielile și să restructureze echipele pentru a se adapta la o piață în schimbare. Compania cu sediul în Menlo Park, California, care deține și Instagram și WhatsApp, a pus în aplicare o înghețare a angajărilor, iar directorul general a declarat atunci că Meta se aștepta ca în 2023 numărul de angajați să fie mai mic decât în acest an.

"Este evident că acesta este un mod diferit față de cel în care suntem obișnuiți să operăm", a spus Zuckerberg într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu angajații în septembrie. "În primii 18 ani de existență a companiei, am crescut rapid practic în fiecare an, iar apoi, mai recent, veniturile noastre au fost pentru prima dată stabile sau în ușoară scădere. Așa că trebuie să ne adaptăm".

Chiar și cu reducerile, Meta continuă să se aștepte ca pierderile din divizia Reality Labs, care găzduiește investițiile în metavers, să crească "semnificativ" de la an la an în 2023, a declarat compania într-un document de reglementare separat depus miercuri. 

Zuckerberg le-a cerut investitorilor răbdare în timp ce investește miliarde de dolari în viziunea sa pentru următoarea mare platformă de calcul după telefoanele mobile: metaversul, o colecție de lumi digitale accesate prin intermediul dispozitivelor de realitate virtuală și augmentată. Efortul necesită investiții intensive în hardware și cercetare care s-ar putea să nu dea roade decât peste mulți ani.

Între timp, creșterea la rețeaua socială emblematică Facebook stagnează. Compania depune eforturi pentru a o accelera și pentru a continua să adauge utilizatori la aplicația de partajare de fotografii Instagram, experimentând un algoritm bazat mai mult pe interese și videoclipuri de formă scurtă numite Reels.

Citește și: Giganții americani din IT: Concedieri pe bandă rulantă, nu se mai fac angajări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel