Garda Națională Rusă se află în subordinea lui Vladimir Putin, dar se pare că mai mulți militanți nu au vrut să participe la invazia Ucrainei. Aceștia ar fi fost concediați iar acum contestă acest lucru în instanță.
Potrivit avocaților ruși specializați în drepturile omului, 12 membri ai gărzii naționale care au refuzat să participe la invazie au intentat un proces. Luptătorii ar fi fost concediați după refuzul lor, iar acum vor să ia măsuri legale.
Pavel Chikov, șeful Agora, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Rusia, a declarat pentru ziarul englez The Times, citat de Der Spiegel, că cei 12 militanți au refuzat să participe la invazie, argumentând că contractele lor de muncă se aplicau doar pe teritoriul rusesc. Prin urmare, nu exista nicio bază legală pentru a fi trimiși în Ucraina.
General american: Putin mai are o singură variantă
Potrivit Times, cei 12 militari sunt din Krasnodar, în sudul Rusiei, și sunt acum reprezentați de un avocat din țara lor natală. Din 6 februarie, ei și alți aproximativ 350.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost staționați în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia, pentru a efectua exerciții acolo.
Când a venit ordinul, membrii Gărzii Naționale au refuzat să se deplaseze spre Ucrainei pe 25 februarie, la o zi după ce a început invazia Rusiei î, a declarat Chikov. Refuzul a fost apoi declarat ilegal, iar luptătorii au fost concediați.
"Niciunul dintre reclamanți nu a fost informat despre o misiune pe teritoriul Ucrainei pentru a participa la o operațiune militară specială", a declarat Chikov, potrivit Times. Nici nu ar fi fost informați cu privire la sarcinile implicate în această operațiune "și, prin urmare, nu și-au dat consimțământul pentru aceasta".
Garda Națională - "Rosgwardija" - este considerată proiectul preferat al președintelui rus Vladimir Putin. Ea este condusă de fosta sa gardă de corp, Viktor Solotov. Ea este de fapt responsabilă pentru conflictele din interior, de exemplu pentru a reprima protestele din interiorul Rusiei. Cu toate acestea, se pare că Putin o folosește și în războiul din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.
Medicina evoluează permanent,...
Să alegi un fierăstrău...