20 de bănci, în vizorul BCE din cauza creditelor neperformante
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
BCE majorează cerinţele de capital pentru 20 de bănci.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat cerinţele de capital pentru 20 de instituţii financiare care nu au pus deoparte suficient numerar pentru a acoperi creditele neperformante, o temere majoră a autorităţilor de supervizare, după majorarea dobânzilor, transmite Reuters.

BCE vrea să se asigure că băncile au suficiente provizioane să susţină o posibilă majorare a nivelului creditelor neperformante, după încetinirea creşterii economice şi majorarea dobânzilor.

Prezentând evaluarea anuală a sectorului bancar din zona euro, BCE a informat că a cerut majorarea capitalului pentru 20 de mari bănci, din cauza expunerii lor la creditele neperformante.

"În aceste cazuri, a fost identificat un deficit de capital faţă de aşteptările BCE, deoarece acoperirea riscurilor legate de creditele neperformante a fost evaluată ca fiind neadecvată", a precizat Banca Centrală Europeană, fără a da publicităţii numele instituţiilor financiare.

Instituţia a menţionat că anul viitor se va concentra pe riscurile legate de creditare şi lichiditate, în contextul crizelor cu care s-au confruntat anul acesta unele bănci importante pe plan global.

"În condiţiile ratelor mai ridicate ale dobânzilor, pe termen mediu ne aşteptăm la sporirea volatilităţii unor surse de finanţare şi a costurilor de finanţare ale băncilor, într-un moment în care o parte importantă din finanţarea acordată de băncile centrale este înlocuită". Vedem deja semne preliminare ale unei deteriorări a calităţii activelor, în contextul încetinirii creşterii economice, ceea ce ar putea spori stocul de creditele neperformante, avertizează BCE.

Băncile vor trebui să remedieze până la finalul lui 2024 deficienţele constatate de BCE în privinţa riscurilor legate de climă.

"Pentru a sprijini aceste obiective, BCE este pregătită să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie", se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel