20 de companii aeriene, penalizate pentru practici înșelătoare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pasageri se uită la orarul zborurilor dintr-un aeroport / Foto: Freepik
Pasageri se uită la orarul zborurilor dintr-un aeroport / Foto: Freepik
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene scrisori, în care au semnalat mai multe tipuri de afirmaţii potenţial înşelătoare legate de mediu şi prin care le-au invitat ca, în termen de 30 de zile, să îşi alinieze practicile la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au identificat mai multe tipuri de practici potenţial înşelătoare adoptate de 20 de companii aeriene, printre care se numără în special crearea unei impresii incorecte că plata unei taxe suplimentare pentru finanţarea unor proiecte climatice cu impact mai redus asupra mediului sau pentru sprijinirea utilizării combustibililor de aviaţie alternativi poate reduce sau contrabalansa pe deplin emisiile de CO2. O altă practică vizează utilizarea termenului "combustibili de aviaţie durabili" (SAF) fără a prezenta în mod clar impactul acestor combustibili asupra mediului. De asemenea, cele 20 de companii aeriene utilizează termenii "verde", "durabil" sau "responsabil" în mod absolut. O altă practică vizează punerea la dispoziţia consumatorilor a unei comparaţii a zborurilor în ceea ce priveşte emisiile lor de CO2, fără a furniza informaţii suficiente şi exacte cu privire la elementele pe care se bazează comparaţia.

"Dacă dorim consumatori responsabili, trebuie să le oferim informaţii exacte. Din ce în ce mai mulţi călători se preocupă de amprenta lor de mediu şi aleg produse şi servicii cu performanţe de mediu mai bune. Ei merită răspunsuri exacte şi ştiinţifice, nu afirmaţii vagi sau false. Comisia se angajează pe deplin să creeze condiţii astfel încât consumatorii să poată face alegeri informate în contextul tranziţiei verzi şi să nu mai cadă victime dezinformării ecologice. Ne aşteptăm ca atât companiile aeriene, cât şi orice alt operator industrial, să facă afirmaţii responsabile legate de mediu", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au invitat întreprinderile să furnizeze un răspuns în termen de 30 de zile, în care să prezinte măsurile propuse pentru a răspunde preocupărilor care decurg din afirmaţiile lor de marketing legate de mediu în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor.

După ce va primi răspunsurile din partea companiilor, Comisia Europeană va organiza reuniuni cu reţeaua CPC şi cu companiile aeriene, pentru a discuta soluţiile propuse de companii. Comisia va monitoriza apoi punerea în aplicare a modificărilor convenite.

În cazul în care companiile aeriene implicate nu iau măsurile necesare pentru a soluţiona problemele prezentate în scrisoare, autorităţile CPC pot decide să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislaţiei, inclusiv aplicarea de sancţiuni, se mai spune în comunicatul CE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel