30,6 milioane tone de mărfuri au trecut prin porturile României în prima jumătate a lui 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vapor în port
Vapor în port
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 30,634 milioane tone în primele şase luni din 2023, iar în trimestrul al doilea au fost înregistrate 16,657 milioane, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Transportul de containere a însumat 391.000 TEU la nivelul semestrului I 2023 şi 203.000 TEU în trimestrul II 2023.

Volumul mărfurilor încărcate a marcat o creştere cu 22,5%, iar volumul mărfurilor descărcate a o scădere cu 12,8%, în primele şase luni, iar în trimestrul II 2023 creşterea volumului total de mărfuri încărcate şi descărcate a fost de 7,6%.

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 14,832 milioane tone, în primul semestru şi 7,929 milioane tone în al doilea trimestru al anului 2023. Valoarea totală a scăzut în primele şase luni cu 3,6%, ca urmare a evoluţiei negative înregistrate de transportul naţional (scădere cu 44,7%) şi de transportul de tranzit (minus cu 26,3%). Transportul internaţional pe căi navigabile interioare a crescut cu 40,7% faţă de semestrul I 2022. La nivelul trimestrului II 2023, a fost înregistrată scădere cu 4,6% a volumului total de mărfuri transportate
faţă de trimestrul II 2022.

În ceea ce priveşte transportul portuar maritim, porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în semestrul I 2023 au fost Constanţa, cu o pondere de 96,5% şi Galaţi cu o pondere de 2,6%. În cursul trimestrului II 2023, ponderile cele mai însemnate au fost înregistrate de aceleaşi porturi, cu 95,8% şi, respectiv, 3,3%. A fost transportată cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid şi a însumat 17,645 milioane tone la nivelul semestrului I 2023 şi 10,078 milioane tone în trimestrul II 2023.

În semestrul I 2023, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Turcia (5,298 milioane tone) şi Egipt (2,428 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (1,763 milioane tone) şi Grecia (1,063 milioane tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate. În ceea ce priveşte trimestrul II 2023, valorile cele mai semnificative au fost deţinute de Turcia (3,180 milioane tone) şi Republica Coreea (1,392 milioane tone), iar dintre statele membre ale UE, de Spania (1,16 milioane tone) şi Grecia (513.000 tone).

La nivelul primelor şase luni din 2023, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate au fost: Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 67,8%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 38%. În trimestrul II 2023 au fost încărcate cantităţi mai însemnate din Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 69,7% şi descărcate Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, 36,5%.

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în semestrul I 2023, au fost Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 68,6%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 39,6%. În trimestrul II 2023, pentru mărfuri încărcate, cea mai însemnată pondere a fost înregistrată de Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 70,6%, iar dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 38,3%.

În transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 64,7%, şi Galaţi, cu o pondere de 6%, la nivelul semestrului I 2023, iar la nivelul trimestrului II 2023, Constanţa cu pondere de 63,5% şi Drobeta Turnu-Severin, cu 5,8%.

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 16,3% în semestrul I 2023 şi respectiv, de 16,9% în trimestrul II 2023. Per total, Ucraina a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în semestrul I 2023, cu un nivel de 5,649 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în semestrul I a fost Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 41,5% şi de 40,7% în trimestrul II 2023.

În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă Minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 44,6% în semestrul I şi 45,0% în trimestrul II 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel