-43,6°C în Suedia: Un val de ger extrem lovește țările nordice
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ger năprasnic
Ger năprasnic
Un val de geruri nemaivăzute în ultimii mulți ani într-o lume se încălzește și care, în 2023, a cunoscut cel mai fierbinte an din istorie.

„Este cea mai scăzută temperatură pe care Suedia o înregistrează într-o lună de ianuarie din 1999”, observă Mattias Lind, de la agenția națională de meteorologie suedeză SMHI, citat de AFP. Temperaturi sub minus 40 de grade Celsius au fost semnalate la multe stații meteorologice din nordul Suediei, unele valori fiind cele mai coborâte de când se fac măsurători în zonă, adică din 1888

A înghețat Coca Cola

"Am comandat mâncare la pachet. După treizeci de minute de mers pe jos, Coca-Cola înghețase", râde Linda, un utilizator de internet, pe site-ul grupului de televiziune SVT.

Căderile de zăpadă au blocat traficul rutier, sute de locuințe au rămas fără curent electric timp de mai multe ore, mai multe conducte de apă au înghețat ... Țările nordice se confruntă cu o vreme extremă în ultimele 24 de ore.

Temperaturile neobișnuit de coborâte au forțat firmele de transport în comun să-și suspende activitățile, iar compania feroviară locală „Vy” a anunțat că anulează pentru mai multe zile trenurile circulă la nord de orașul suedez Umeå.

Finlanda și Norvegia tremură și ele

De asemenea, traficul feroviar se confruntă cu perturbări în Finlanda, unde a fost înregistrat un record sezonier de -38,7°C în nordul regiunii Laponia. În orașul Tampere, din sud-vestul țării, conductele de apă au înghețat, lăsând 300 de gospodării fără apă curentă, potrivit presei locale Yle.

În Helsinki, capitala Finlandei unde temperaturile sunt în jur de -15°C, s-a anunțat înăsprirea gerurilor. "Îmi place foarte mult. Este o chestiune care ține de starea de spirit, cred”, a declarat pentru AFP Katja, o tânără din oraș. Și mai este și „o chestiune de haine”, a adăugat ea, îmbrăcată într-o jachetă groasă, cu gluga lăsată peste frunte. 

O perioadă de frig severă este de asemenea așteptată la sfârșitul săptămânii în Norvegia. În capitala Oslo, temperaturile ar putea scădea la -27°C în acest weekend, potrivit Institutului Meteorologic Norvegian. Ninsorile foarte abundente au provocat haos și în sudul țării: școlile s-au închis și zborurile au fost anulate.

În Danemarca, din cauza furtunii de zăpadă, armata a fost chemată să ajute la transportul bolnavilor în stare gravă, întrucât ambulanțele se deplasau cu dificultate. 

Frig extrem într-o lume care se încălzește

Aparițiile de frig extrem au scăzut la nivel global ca probabilitate și intensitate din cauza schimbărilor climatice, notează World Weather Attribution (WWA), care studiază legătura dintre evenimentele meteorologice extreme și încălzirea globală.

„Chiar și într-o lume care se află într-un proces de încălzire, variabilitatea naturală a vremii face posibilă în orice moment frigul și zăpada extreme”, spun Ben Clarke de la Universitatea din Oxford și Friederike Otto de la Imperial College London, ambii membri ai WWA.

Mai mult, valurile de frig de iarnă nu contrazic tendința globală de încălzire globală, la scară planetară, care este un fenomen dovedit științific. Pentru că nu trebuie să confundăm vremea și clima – sau, respectiv, vremea la un anumit moment și loc, și condițiile meteorologice pe o perioadă lungă la scară planetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...


pixel