7,5 miliarde de euro, fonduri atrase de România prin POIM - Programul Operațional Infrastructură Mare
Autor: DCBusiness Team | 24 ian 2023, 20:14
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Marcel Boloș: Am început anul cu o primă declarație de cheltuieli către Comisia Europeană de 104 milioane euro, prin intermediul POIM.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, prima declarație de cheltuieli din 2023, în valoare de 514.92 milioane lei, echivalentul a 104 milioane euro.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 6.24 miliarde euro (7.53 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 7.04 miliarde euro transmise spre decontare.

Ultima declarație de cheltuieli de peste 210 milioane de euro a fost transmisă în 17 decembrie 2022. Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

„Am început anul cu o primă declarație de cheltuieli de peste 100 de milioane de euro. POIM demonstrează în continuare că este performant, după ce anul trecut a transmis spre decontare declarații de cheltuieli de peste 2 miliarde de euro, depășind ținta previzionată. Sunt bani europeni ce au fost investiți în proiecte mari de infrastructură, importante atât pentru dezvoltarea economico-socială la nivelul localităților, cât și pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Este un prim pas bun pentru acoperirea riscului de decomitere aferent 2014–2020, obiectivul urmărit este să ajungem la peste 95% grad de absorbție la nivelul tuturor programelor operaționale, anul fiind început cu 73%”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014–2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 25,96 miliarde euro (6 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent), ceea ce reprezintă aprox. 73% din alocarea UE aferentă acestor programe.

 

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020

 

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014–2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Naţional pentru Reformă şi cu Recomandările Specifice de Ţară, concentrându-se asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor.

Priorităţile de finanţare stabilite prin POIM contribuie la realizarea obiectivului general al Acordului de Parteneriat prin abordarea directă a două dintre cele cinci provocări de dezvoltare identificate la nivel naţional: Infrastructura şi Resursele.

POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Viitorul energiei prinde contur cu 3Sun în Catania

Președintele Enel, Michele Crisostomo, CEO-ul Enel,...

Banca familiei Rothschild dispare de pe bursă

Familia Rothschild plănuiește să își privatizeze banca...

Crossuri externe