A 13-a pensie în 2023. Anunţul momentului din coaliţia de guvernare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Seniorii ar putea beneficia, anul viitor, de un nou program tip "a 13-a pensie".

Este vorba despre un program similar celui prin care seniorii cu pensii mici au primit bani în plus, la începutul acestui an, într-o tranşă unică. Acesta s-ar putea implementa şi în 2023, potrivit unui anunţ făcut, în direct la România TV, săptămâna aceasta, de către social-democratul Mihai Fifor. "Cea de-a 13-a pensie s-a acordat în anul 2022 şi este foarte posibil să fie acordată şi în 2023", a anunţat politicianul PSD. 

Potrivit sursei citate, Guvernul a discutat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat într-o singură tranşă pensionarilor cu venituri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei. Acest ajutor va fi acordat la fel cum s-a întâmplat şi anul acesta, atunci când s-a oferit acel ajutor de 700 de lei.

 

Ciucă: Procentul cu care putem creşte pensiile - acela cu care nu producem deficit mai mare; limita-11%

 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că a discutat în PNL că procentul cu care se pot majora pensiile trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare la buget, menţionând că, în acest moment, limita de creştere este de aproximativ 11%.

"Am discutat şi în PNL, procentul cu care putem creşte pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%", a precizat Ciucă.

El a spus că au venit propuneri din mai multe direcţii, de la mai mulţi oameni.

"Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea şi să venim cu acele propuneri care într-adevăr sunt sustenabile pe bugetul de stat", a menţionat premierul.

În privinţa majorării la 3.000 lei a salariului minim pe economie, Ciucă a spus că această propunere a fost susţinută de toţi.

"A fost făcută de către noi toţi, pentru că ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Deci, asta putem să ne permitem. (...) Am susţinut-o de la început, am şi venit cu propuneri", a mai spus Ciucă.

Partidul Naţional Liberal a venit inclusiv cu propunerea de scutire de taxe a pensiilor care ating pragul de 3.000 lei, a mai spus premierul, adăugând că acest lucru "nu s-a întâmplat, pentru că produce efecte în lanţ şi practic se aplică pe tot sistemul de pensii".

"Nu am finalizat acest proces pentru că, în continuare, la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concrete pe cifre, discutăm pe cifre concrete, ca să nu vorbim de tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc aşteptări şi amăgire ulterior că nu se pot realiza", a mai spus Ciucă.

 

Citeşte  şi: Voucherele sociale de 250 lei vor fi acordate şi anul viitor. Anunţul oficial aşteptat de români

 

Biroul Executiv al PNL a discutat despre continuarea programului privind acordarea de vouchere de 50 de euro persoanelor vulnerabile, a declarat preşedintele partidului, premierul Nicolae Ciucă. "Au fost discutate, pentru că ne preocupă la nivelul PNL, măsurile pe care putem să le luăm în continuare pentru sprijinul persoanelor şi familiilor vulnerabile. Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor continua să fie asigurate până în 2027 (prin fonduri europene, pentru persoane vulnerabile - n.r.). Şi, de asemenea, am discutat la nivelul partidului decizia de a susţine continuarea programului de asigurare a voucherelor de 50 de euro la fiecare două luni de zile, (...) acele vouchere de 50 de euro, pe care le-am asigurat în semestrul doi, şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor. (...) Pe primele şase luni de zile, cum am făcut şi anul acesta, încă şase luni de zile, ca să putem să vedem la jumătatea anului viitor, în funcţie de rectificarea bugetară, care este posiblitatea de continuare a programului", a explicat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, unde s-a desfăşurat şedinţa conducerii PNL.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel