A apărut un nou fel de asigurare, asigurarea cibernetică

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Poliția Română, semnal de alarmă pentru români cu privire la o nouă metodă de înșelătorie
Poliția Română, semnal de alarmă pentru români cu privire la o nouă metodă de înșelătorie
Asigurările cibernetice reprezintă o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări, în condiţiile în care daunele informatice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Daunele cibernetice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, cutremure, furtuni. Cu toate acestea, nu există asigurări cibernetice decât foarte puţine, rare şi complicat de cumpărat. E o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări instant şi push. Primeşti un mesaj când pleci din ţară dacă vrei să fii asigurat că ai ieşit din ţară. Asigurările sunt un sector neomogen, cu multe variabile, multe produse şi riscuri, dificil de înţeles în special în domeniul digitalizării. E foarte importantă colaborarea şi cooperarea între autorităţi între diferite ţări sau din aceeaşi ţară. E nevoie ca autorităţile financiare, Consiliul Concurenţei, celelalte autorităţi de pe piaţă să lucreze strâns pentru a proteja consumatorii şi interesele lor", a subliniat Rangu.

Reprezentantul ASF a punctat, totodată, că sistemul de reglementare pe piaţa asigurărilor din România este gândit plecând de la hârtie, iar din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a permite lucrul în online.

ASF şi-a atins obiectivul privind încadrarea BVB în categoria pieţelor emergente

"Digitalizarea influenţează dinamica şi apar noi canale de distribuţie, iar Revolut este un exemplu în acest sens. Legat de provocări, aceste noi entităţi nu au experienţă în serviciile financiare reglementate. Unele dintre ele încearcă să şi evite reglementările... Conştientizarea şi cultura riscului diferă semnificativ între entităţi şi faţă de cele tradiţionale. La entităţile tradiţionale lipsesc cunoştinţele tehnice din domeniul IT, iar din acest motiv unele se dezvoltă, altele nu. Fintech-urile coordonate de autorităţi, cum este cel din ASF sau cel din BNR, au rolul de a susţine, până la urmă, aceste dezvoltări în entităţile tradiţionale pentru a le ajuta să asigure o concurenţă corectă pe piaţă. Sistemul de reglementare este gândit plecând de la hârtie, nu online, şi din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a putea să permiţi lucrul online. Practic, se creează un ecosistem nou, de concurenţă care se modifică, şi înlocuit de fragmentare şi segmentare, cu acces la surse mari de date şi de algoritmi de autorizaţie", a afirmat Rangu.

Consiliul Concurenţei a organizat, luni, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conferinţa cu tema "Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel