A fost aprobat bugetul Uniunii Europene pentru 2024. Care sunt prioritățile oficialilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Parlamentul European
Parlamentul European
În urma unor negocieri, Consiliul European și Parlamentul European au căzut de acord asupra bugetului general al Uniunii Europene pentru 2024, conform unui comunicat al preșidinției spaniole. Mai rămâne ca Parlamentul European să declare bugetul ca fiind adoptat după ce va fi aprobat textul comun.

Bugetul este stabilit la 189,385 miliarde euro, iar totalul plăţilor la 142,630 miliarde euro.

Pentru a face față cheltuielilor neprevăzute, oficialii au păstrat în limita plafoanelor de cheltuieli ale actualului cadru financiar multianual (în perioada 2023-2027) suma de 360 milioane de euro.

"Mă bucur că am căzut de acord asupra bugetului pentru anul viitor. Acest acord ne va oferi mijloacele de a ne concentra asupra domeniilor prioritare ale UE, păstrând în acelaşi timp o marjă de manevră financiară suficientă pentru a răspunde unor circumstanţe neprevăzute. Se asigură astfel, de asemenea, o abordare realistă care ţine seama de contextul economic şi geopolitic actual, de interesele contribuabililor şi de necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2024", a declarat Esperanza Samblas, secretară de stat spaniolă şi negociatoare-şefă a Consiliului pentru bugetul UE pentru 2024

Prioritățile UE pentru anul viitor

 

Prioritățile UE, încadrate în acest buget, cuprind redresarea economică, tranziția verde, cea digitală și adaptarea la contextul geopolitic actual. Angajamentele sunt promisiuni cu caracter juridic obligatoriu de a cheltui bani pentru activităţi care sunt puse în aplicare pe durata mai multor ani. Plăţile acoperă cheltuieli care decurg din angajamente asumate în cursul anului actual sau al anilor anteriori.

Urmează ca Parlamentul European să adopte bugetul după ce va fi aprobat, la rândul său, textul comun. Consiliul şi Parlamentul dispun fiecare de un termen de paisprezece zile începând cu 11 noiembrie 2023 pentru a-l aproba.

Acesta este cel de al patrulea buget anual din cadrul bugetului pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2024 este completat de acţiuni de sprijinire a redresării în urma pandemiei de COVID-19 în cadrul NextGenerationEU, planul UE de redresare în urma pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel