A fost inaugurat cel mai nou supercomputer din Europa. Ce își propun oamenii de știință
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Supercomputer / sursa foto: Freepik.com / @tongpatong
Supercomputer / sursa foto: Freepik.com / @tongpatong
Joi a fost inaugurat cel mai recent supercomputer european de clasă mondială, la Barcelona, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

MareNostrum 5 este clasat în prezent ca unul dintre cele mai puternice 10 supercomputere din lume, acesta este găzduit de Centrul de Supercalcul din Barcelona și va fi accesibil unei game largi de utilizatori europeni din domeniul științific și industrial începând cu luna martie 2024.

MareNostrum 5 are o performanță de vârf de 314 milioane de miliarde de calcule pe secundă (Petaflops). Acesta va fi foarte eficient din punct de vedere energetic, fiind alimentat integral cu energie regenerabilă, devenind cel mai ecologic supercomputer din Europa. Căldura pe care o generează va fi folosită pentru a încălzi clădirea în care este amplasat.

 

Domeniile la care va contribui supercomputerul

 

MareNostrum 5 este conceput pentru a rezolva probleme științifice complexe. Acesta va contribui la progresul activității Europei în mai multe domenii, cum ar fi cercetarea medical, prin sprijinirea dezvoltării de medicamente și vaccinuri și prin efectuarea de simulări de răspândire a virusurilor. De asemenea, poate fi utilizat pentru aplicații tradiționale de supercalculatoare, în domenii precum cercetarea climatică, ingineria, știința materialelor și științele Pământului.

Supercomputerul va consolida unele inițiative europene, cum ar fi Destination Earth, care are ca scop dezvoltarea unui model digital foarte precis al Pământului la scară globală, și European Virtual Human Twin, lansat tot joi de Comisie. Inițiativa Virtual Human Twin va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine organismul uman și va conduce la îmbunătățirea asistenței medicale și la o medicină personalizată.

 

Progres pentru inteligența artificială din Europa

 

MareNostrum 5 este, de asemenea, conceput pentru a fi utilizat de dezvoltatorii de inteligență artificială (AI). Acesta va utiliza cele mai avansate cipuri disponibile în prezent, ceea ce îl va ajuta să sporească performanța modelelor lingvistice europene de inteligență artificială de mari dimensiuni.

După cum a anunțat președinta Comisiei Eurpene într-un discurs, MareNostrum 5 va fi pus la dispoziția start-up-urilor europene de AI. Acest lucru ar trebui să contribuie la accelerarea implementării tehnologiilor europene, permițând UE să conducă eforturile globale în materie de inteligență artificială responsabilă, etică și sigură.

Investiție totală pentru acest supercomputer este de peste 151 de milioane de euro și vizează atât achiziția și cât și întreținerea acestuia, 50% provenind de la UE și 50% de la un consorțiu condus de Spania, care include, de asemenea, Portugalia și Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...


pixel