A început Noua Casă 2024. Condiţiile de înscriere şi lista băncilor participante la program
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Românii care vor o casă nouă pot accesa, din acest moment, programul Noua Casă 2024.

FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii) a dat startul înscrierilor în programul Noua Casă 2024.  Instituţia informează potențialii beneficiari că programul este acum activ, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei a fost distribuit către cei 16 finanțatori înscriși în program.

În această ediție a programului, NOUA CASĂ rămâne o opțiune avantajoasă pentru împrumut, având atât un avans minim accesibil, cât și comisioane de administrare reduse cu 50% față de anul trecut (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției). De asemenea, în 2024, programul a suferit o modificare importantă, constând în reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor acte relevante, cu excepția cazurilor expres prevăzute în legislația în vigoare.

 

Lista băncilor partenere este următoarea: 

  • Alpha Bank,
  • BRD-GSG,
  • BCR,
  • Banca Transilvania,
  • CEC Bank,
  • ING Bank,
  • Raiffeisen Bank,
  • Libra Intrnet Bank,
  • OTP Bank,
  • EXIM Banca Românească,
  • Unicredit Bank,
  • Garanti Bank,
  • First Bank,
  • Vista Bank,
  • Intesa Sanpaolo Bank
  • Techventures Bank.

 

Cine poate accesa programul

 

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

- fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

- fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere. Accesând Programul, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor. Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

 

FNGCIMM: De la lansarea Programului PRIMA CASĂ, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 mld lei. Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,316%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Pentru noutăți și actualizări constante privind Programul NOUA CASĂ 2024, FNGCIMM încurajează și urmărirea paginilor oficiale de pe rețelele sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel