Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE
Autor: DCBusiness Team | 09 iun 2023, 13:47
OECD / Foto: OECD
OECD / Foto: OECD
Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, România ar putea îndeplini toate condiționalitățile necesare pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un interval de 5 - 7 ani și să adopte toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE. Declarația a fost făcută în cadrul Forumului ARIR 2023, vineri.

Când a fost întrebat despre un termen limită pentru aderarea României la OCDE și momentul posibil al acestui demers, Adrian Țuțuianu a precizat: "Anul viitor, cu siguranță nu. Nu vom putea parcurge toate etapele și nu vom putea transpune recomandările pe care le vom primi. Cu toate acestea, sper că într-un termen mediu de 5 - 7 ani, România va fi în măsură să îndeplinească toate aceste condiționalități și să adopte toate reglementările necesare acquis-ului OCDE".

În același timp, oficialul guvernamental a subliniat că aderarea la OCDE "depinde de eforturile noastre".

"Am trecut deja de etapa I, autoevaluarea, și etapa a II-a este în curs, evaluarea externă. Etapa a III-a va avea loc după evaluarea externă a recomandărilor", a adăugat el.

Adrian Țuțuianu și-a exprimat speranța că aderarea României la OCDE se va realiza într-un timp cât mai scurt posibil.

"Acest lucru depinde și de capacitatea statului, dar există și alte actori implicați. Vorbim despre ASF, Bursa de Valori și alți actori importanți care au un rol bine definit în acest proces de aderare", a subliniat oficialul.

Cu două zile în urmă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, în cadrul căreia șeful diplomației române a reafirmat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), întâlnirea a avut loc în contextul participării ministrului român al Afacerilor Externe la reuniunea Conferinței Ministeriale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată la sediul organizației din Paris în perioada 7-8 iunie 2023. Aceasta a reprezentat a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România a participat în calitate de stat candidat, după ce a primit acest statut la 25 ianuarie 2022.

"În cadrul întâlnirii, ministrul român al Afacerilor Externe a reafirmat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de susținere extinsă din partea forțelor politice și a societății românești. De asemenea, a subliniat profilul solid al candidaturii României și angajamentul țării noastre de a colabora cu OCDE în activități și proiecte de interes comun. A evidențiat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE și să utilizeze procesul de aderare ca stimulent pentru continuarea reformelor și modernizării", se menționează în comunicatul MAE.

La rândul său, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a reiterat sprijinul Secretariatului OCDE în procesul de aderare al României la organizație. Apreciind progresul realizat de țara noastră până în prezent, el a evidențiat perspectivele pozitive ale cooperării viitoare.

"Ceilalți oficiali de rang înalt au discutat despre stadiul actual al procesului de aderare, menționând că România a primit deja chestionare din partea a 23 din cele 26 de comitete sectoriale ale organizației și a transmis deja răspunsuri pentru 12 dintre acestea. De asemenea, misiuni de evaluare sunt deja în curs, iar nivelul de interacțiune cu OCDE a fost apreciat. S-a subliniat, de asemenea, importanța aderării rapide a României la Convenția anti-mită a OCDE, proiectul de lege de aderare fiind deja adoptat de Guvern și aflându-se în procedura parlamentară de adoptare", se menționează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe