Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Cutremurul devastator din Turcia accelerează la noi proiectele de consolidare a clădirilor. De-a lungul anilor au fost multe astfel de planuri, dar prea puţin puse în practică. De această dată, premierul Nicolae Ciucă spune că este cazul să se facă paşi concreţi şi a cerut Ministerului Dezvoltării să accelereze aplicarea planului naţional de consolidare a clădirilor. Subiectul este pe agenda şedinţei de guvern de săptămâna aceasta, în contextul în care în România ar fi aproape 2.700 de clădiri cu risc seismic ridicat, majoritatea în Bucureşti, transmite Rador.
Ministerul Dezvoltării va prezenta în şedinţa de guvern măsurile pe care le va lua pentru a accelera punerea în aplicare a planului naţional de consolidare a clădirilor. Secretarul de stat în acest minister Marin Ţole a precizat că vor urma să fie consolidate atât clădiri rezidenţiale, cât şi publice - în special şcolile, grădiniţele şi spitalele. Marin Ţole a mai arătat că există şi un mecanism de simplificare a modului în care sunt identificate clădirile cu risc seismic ridicat.
Marin Ţole: Am căutat ca toate clădirile cu risc seismic 1 şi 2 să poată fi expertizate şi să poată fi accesate, ca ulterior să intervină statul român şi în special UAT-urile, unităţile administrativ-teritoriale, prin natura faptului că ele vor avea grijă ca aceste construcţii să fie consolidate prin finanţările pe care le facem de la bugetul naţional sau prin fondul de la Comisia Europeană puse la dispoziţie.
Raportul Ministerului Dezvoltării a fost cerut de premierul Nicolae Ciucă, deoarece doreşte să evalueze din timp situaţia clădirilor cu risc seismic din ţară, în contextul tragediei care s-a produs în Turcia şi Siria în urma seriei de cutremure puternice.
Nicolae Ciucă: Pe mine mă interesează să-mi prezentaţi stadiul şi măsurile care pot fi luate pentru accelerarea implementării acestor două proiecte. Şi, cel mai important, pentru că practic am făcut această precizare nu doar pentru a sublinia şi a aduce în discuţie ceea ce este în momentul de faţă în partea de proiect de implementare, ci efectiv realizarea practică, pentru că aici sunt cele mai mari probleme ale noastre: discutăm, planificăm, iar când vine vorba de transpunerea în practică, de fiecare dată se găsesc justificări prin care se temporizează întreaga activitate.
Două programe au finanţare pentru consolidarea clădirilor: unul care este derulat de Ministerul Dezvoltării şi celălalt este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...