Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
„Nu am fost luați în serios în privința barierelor comerciale”, a declarat vineri, 9 mai, Jorge Toledo, ambasadorul Uniunii Europene în China, în cadrul unei vizite oficiale la Shanghai.
„Obstacolele privind accesul pe piață nu scad, ci cresc”, a subliniat diplomatul european, exprimându-și îngrijorarea că „nu doar că condițiile de concurență nu sunt echitabile pentru companiile europene în China, dar situația nu dă semne că s-ar îmbunătăți… Este nevoie de acțiuni concrete”, a adăugat el.
Stabilitate declarativă, tensiuni reale
Beijingul a afirmat că relațiile sale cu Europa aduc o „stabilitate prețioasă”, mai ales în contextul recentelor decizii ale fostului președinte american Donald Trump privind impunerea de tarife comerciale semnificative partenerilor săi – China fiind vizată de tarife de până la 245% pentru anumite produse.
Totuși, relația dintre Uniunea Europeană și a doua cea mai mare economie a lumii rămâne tensionată. UE a adoptat restricții privind investițiile chineze în sectoare sensibile și a impus taxe suplimentare pentru mașinile electrice din China.
Mediul de afaceri: favoruri interne și incertitudine
Deși China este al doilea partener comercial al Uniunii Europene, după Statele Unite, companiile europene se plâng de mult timp că firmele chineze beneficiază de tratament preferențial pe piața locală.
Un studiu recent al Camerei de Comerț Europene a relevat că firmele europene din China se confruntă cu dificultăți cauzate de un mediu de afaceri tot mai politizat. Raportul arată că „sentimentul general de incertitudine” determină trei sferturi dintre companiile europene să-și reevalueze relațiile comerciale cu China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...