Apel public pentru stabilitate economică: Mesajul lui Negrescu către Guvern
Analistul economic Adrian...
Acesta este și motivul pentru care a fost înființat de programul ”A doua șansă” pentru ca cei care nu au reușit să-și finalizeze studiile să se poată califica și astfel să nu mai depindă de ajutoarele sociale.
Cei care vor refuza să urmeze aceste cursuri vor pierde banii primiți de la stat.
Ministerul Educației a emis un ordin prin care s-au stabilit regulile după care se vor desfășura cursurile programului “A doua șansă”, cum vor fi organizate clasele și cui i se adresează.
Ajutor de deces. Cât a plătit România în pandemie
OUG 101/2021 a stabilit că “pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă»”.
Apoi, cei care refuză să participe la cursurile recomandate pot pierde banii de la stat, putând să ceară din nou ajutor social doar după un an.
Conform noului ordin al Ministerului Educației vor exista două componente, una va fi axată pe școlarizare pe zona învățământului primar, respectiv până la clasa a IV-a inclusiv iar a doua va fi pentru învățământul secundar, gimnazial cu clasele V-VIII și liceal clasele a IX-a și a X-a.
Căror vârste li se adresează aceste cursuri
Acesta se adresează copiilor, tinerilor sau adulților care depășesc cu patru ani vârsta corespunzătoare clasei și care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învățământ până la vârsta de 14 ani, notează Avocatnet.
Ciclul secundar îi vizează pe cei care au depășit cu cel puțin patru ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei în care puteau fi înscriși în învățământul de masă și care, din diferite motive, nu au absolvit învățământul secundar inferior (gimnazial).
Există facilități pentru cei care urmează cursurile la o distanță mai mare de cinci kilometri față de locuință. Aceștia pot cere decontarea transportului care se va putea face în limita sumei de 500 de lei de persoană pentru fiecare semestru școlar.
O altă facilitate este aceea că cei care primesc ajutor social îl pot cumula cu salariul timp de șase luni după angajare, cu condiția încheierii unui contract de muncă pe o perioadă de cel puţin 24 de luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...