Acestea sunt vilele oligarhilor ruși de pe riviera franceză

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Riviera franceză este un magnet pentru oligarhii ruși
Riviera franceză este un magnet pentru oligarhii ruși
Autoritățile franceze își îndreaptă acum atenția către așa-numitul Golf al Miliardarilor, care este presărat cu reședințe somptuoase pe Coasta de Azur.

Ascunse în spatele unor ziduri și copacilor înalți, aceste palate sar mai puțin în evidență față de iahturile care plutesc la vedere prin porturile lumii.

Acum guvernul francez - care a înființat un grup de lucru pentru a examina toate activele financiare relevante - afirmă că a înghețat bunuri imobiliare în valoare de peste o jumătate de miliard de euro în Franța, inclusiv aproximativ 30 de proprietăți.

Cap d'Antibes, o peninsulă care se întinde în Marea Mediterană la est de Cannes, și așa-numitul Golf al Miliardarilor, aflat în apropiere, formează o enclavă care și-a câștigat pentru prima dată reputația exclusivistă în urmă cu câteva decenii, fiind un punct de atracție pentru vedete rock și membri ai familiei regale, bancheri și industriași ultrabogați.

Rușii bogați au început să se stabilească acolo și în Saint-Jean-Cap-Ferrat la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice. Acum, mai mulți dintre ei au fost sancționați de UE, care a înghețat conturile bancare și alte bunuri deținute de rușii bogați. Ca urmare, proprietățile imobiliare nu mai pot fi vândute, ipotecate sau închiriate.

Château de la Croë

Castelul de 26.000 de metri pătrați, cu o piscină pe acoperiș, se află izolat în vârful Cap d'Antibes, pe o proprietate de 7 hectare, și a fost cumpărat de Roman Abramovici în urmă cu aproximativ două decenii. Construit la sfârșitul anilor 1920 pentru un magnat al ziarelor, conacul în stil victorian a fost anterior reședința mai multor capete încoronate. Regele Edward al VIII-lea s-a mutat aici imediat după ce a abdicat 1937. Castelul a fost apoi deținut în anii 1950 de miliardarul armator grec Aristotel Onassis, iar mai târziu de rivalul său de-o viață, Stavros Niarchos. Un incendiu a distrus o parte a proprietății în anii 1970, iar aceasta a rămas abandonată timp de zeci de ani, până când Abramovici a intervenit și a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru renovări de-a lungul anilor.

Citește și: Abramovici ”vânează” case în Dubai. Diaspora rusă fuge de sancțiuni

Vila Hier

Miliardarul rus Suleiman Kerimov este proprietarul vilei de lux de pe Cap d'Antibes. Conacul include un teren de tenis și o piscină ovală uriașă în aer liber, dominată de o seră alungită. Autoritățile franceze au declarat că proprietatea a fost achiziționată pentru 127 de milioane de euro în 2008.

Kerimov a fost acuzat în 2017 în urma unor suspiciuni că ar fi folosit mai mulți interpuși pentru a achiziționa mai multe proprietăți de pe Riviera, inclusiv Villa Hier; acesta a negat că ar fi comis o infracțiune, iar acuzațiile au fost anulate un an mai târziu, într-un eșec major pentru procurorii francezi, care spun că dosarul este încă în curs de desfășurare. 

Vila Altaïr

Magnatul din domeniul materiilor prime Andrei Melnichenko a făcut senzație în 2005 la nunta sa de la Villa Altaïr, cu spectacole live susținute de Whitney Houston și Christina Aguilera, potrivit Forbes. Fondatorul și acționarul majoritar al EuroChem este proprietarul beneficiar 100% al companiei care deține proprietatea. Melnichenko este cunoscut, de asemenea, pentru că deține două superiahturi proiectate de Philippe Starck. Unul dintre ele - cel mai mare iaht cu vele din lume - a fost confiscat de autoritățile italiene în Trieste, în timp ce celălalt se află în prezent în apropiere de Seychelles.

Potrivit registrului francez al proprietarilor beneficiari, Melnichenko figurează ca deținând 100% din acțiunile companiei care a fost folosită pentru a cumpăra proprietatea, deși, atunci când a fost contactat, a declarat că nu deține personal vila.

La Chabanne și Lusetto

Alexander Ponomarenko a achiziționat aceste două vile alăturate în 2008 pentru 83,5 milioane de euro, înainte de a întreprinde ample lucrări de renovare.  Formată di mai multe clădiri, proprietatea se află pe un teren de 4 hectare cu vedere directă la mare.  La Chabanne a fost dotată cu o nouă piscină și o parcare subterană în timpul lucrărilor de renovare care au durat mai mulți ani.

Ponomarenko a achiziționat 70% din proprietate în nume propriu, dar în registrul francez al proprietarilor beneficiari figurează acum mama copiilor săi ca deținând 95% din compania care deține imobilul. 

Vila Nellcôte

Reședința a dobândit un statut de legendă atunci când Rolling Stones au înregistrat acolo albumul lor de referință Exile On Main St. în anii 1970, cu mult înainte ca magnatul oțelului Victor Rashnikov să pună ochii pe teren. Președintele Magnitogorsk Iron & Steel Works ar fi achiziționat conacul Belle Epoque - situat într-o localitate adiacentă orașului Saint-Jean-Cap-Ferrat - în 2007 pentru 83 de milioane de euro.

Potrivit documentelor, Rashnikov figurează ca deținând 1% din acțiunile companiei pe care a înființat-o pentru a cumpăra proprietatea; în 2012, el a făcut o donație fiicei sale Olga, care figurează în prezent ca deținând 94% din acțiuni, potrivit registrului francez al proprietarilor beneficiari. 

La Petite Ourse

Pomenită mai rar ca fiind un loc de vacanță pentru rușii bogați, fermecătoarea Saint-Tropez are totuși fanii săi. Alexey Kuzmichev, unul dintre fondatorii Alfa Group, a achiziționat vila La Petite Ourse, o locuință relativ mai modestă, care se mândrește totuși cu un teren uriaș și o piscină mare. Deși se știu puține lucruri despre această proprietate, Kuzmichev a avut o dispută juridică cu arhitectul său atunci când a întreprins lucrări de renovare în urmă cu aproximativ un deceniu.

Conform registrului francez al proprietarilor beneficiari, Kuzmichev controlează toate acțiunile societății folosite pentru achiziționarea proprietății imobiliare. 

Conacul lui Vadim Moshkovici

Privind spre Saint-Jean-Cap-Ferrat din vârful Nisa se află conacul lui Vadim Moshkovici, fondatorul și acționarul majoritar al conglomeratului agricol Ros Agro Plc. Nu se știe când a achiziționat Moshkovich proprietatea.

Moshkovich este listat ca proprietar beneficiar 100% al companiei înființate pentru a cumpăra proprietatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel