Acești șoferi vor avea interdicție pe teritoriul României
Autor: Matei Ion | 24 noi 2021 / 22:46
Poliția rutieră va putea lua măsuri drastice
Poliția rutieră va putea lua măsuri drastice
Codul rutier ar urma să sufere mai multe modificări. Poliția Rutieră va putea aplica pedepse mult mai dure șoferilor care nu respectă legea.

Polițiștii rutieri vor putea sancționa șoferii ce încalcă legislația și prin interzicerea conducerii unui vehicul pe teritoriul României, potrivit unui proiect de OUG aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Concret, interdicția se va putea stabili pe un an, șoferii vizați fiind cei cu permis străin, care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul țării noastre.

În primul rând, proiectul de OUG ce vizează modificarea Codului rutier introduce o nouă sancțiune ce poate fi aplicată de polițiști. Astfel, va apărea în legislația rutieră de la noi interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României.

Interdicția se alătură altor măsuri ce pot fi luate, în prezent, de polițiști, precum reținerea permisului de conducere și/ sau a certificatului de înmatriculare, retragerea permisului auto sau a certificatului de înmatriculare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau anularea permisului de conducere.

Citește și: Codul rutier. Apare o nouă LIMITĂ DE VITEZĂ cu sancțiuni pe măsură

Interdicția de a conduce pe drumurile din țara noastră se va aplica celor care au permis de conducere străin și au fost condamnați, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru încălcări grave ale legislației rutiere.

Mai precis, vor primi interdicție de a conduce, timp de un an, pe drumurile publice din România cei cu permis auto străin, condamnați pentru:

  • uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;

  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare;

  • conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România;

  • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;

  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului (îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau a unor substanțe psihoactive;

  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;

  • părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație.

  • participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice;

  • așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic;

  • lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.

În plus, interdicția se va aplica și celor ce le-a fost interzis dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță.

Termenul de un an se va calcula începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Începe parada mega-iahturilor la Monaco

În acest weekend Monaco va deborda de miliardari și...

Bani pentru firmele românilor din străinătate

Guvernul face eforturi pentru a-i readuce acasă și pe...

Care sunt companiile care au plătit deja gazul în ruble

Unele companii din europa fac echilibristică pentru a...

Nouă reducere a vârstei de pensionare. Lege promulgată

După publicarea în Monitorul Oficial, prevederile legii...

Petrolul rusesc. UE negociază altă formulă de embargou

Țările Uniunii Europene negociază un acord pentru a...

Curs BNR 27 mai 2022. Evoluția leului. Aurul crește

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, în raport cu...

ROBOR la 3 luni încheie o săptămnă de creștere, la 5,95%

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?