Acești șoferi vor avea interdicție pe teritoriul României
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Polițist verifică documentele unui șofer
Polițist verifică documentele unui șofer
Codul rutier ar urma să sufere mai multe modificări. Poliția Rutieră va putea aplica pedepse mult mai dure șoferilor care nu respectă legea.

Polițiștii rutieri vor putea sancționa șoferii ce încalcă legislația și prin interzicerea conducerii unui vehicul pe teritoriul României, potrivit unui proiect de OUG aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Concret, interdicția se va putea stabili pe un an, șoferii vizați fiind cei cu permis străin, care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul țării noastre.

În primul rând, proiectul de OUG ce vizează modificarea Codului rutier introduce o nouă sancțiune ce poate fi aplicată de polițiști. Astfel, va apărea în legislația rutieră de la noi interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României.

Interdicția se alătură altor măsuri ce pot fi luate, în prezent, de polițiști, precum reținerea permisului de conducere și/ sau a certificatului de înmatriculare, retragerea permisului auto sau a certificatului de înmatriculare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau anularea permisului de conducere.

Citește și: Codul rutier. Apare o nouă LIMITĂ DE VITEZĂ cu sancțiuni pe măsură

Interdicția de a conduce pe drumurile din țara noastră se va aplica celor care au permis de conducere străin și au fost condamnați, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru încălcări grave ale legislației rutiere.

Mai precis, vor primi interdicție de a conduce, timp de un an, pe drumurile publice din România cei cu permis auto străin, condamnați pentru:

  • uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;

  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare;

  • conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România;

  • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;

  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului (îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau a unor substanțe psihoactive;

  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;

  • părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație.

  • participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice;

  • așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic;

  • lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.

În plus, interdicția se va aplica și celor ce le-a fost interzis dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță.

Termenul de un an se va calcula începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel