Acord din 1976 dintre RSR și URSS, suspendat de Guvernul României
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Acordul a fost încheiat în 1976, când Ceaușescu și Brejnev erau la putere / Foto: arhivă
Acordul a fost încheiat în 1976, când Ceaușescu și Brejnev erau la putere / Foto: arhivă
În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”.

În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență.

”România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă”, a anunțat și Dan Cărbunaru la terminarea ședinței de sâmbătă de la Guvern și a adăugat că: ”Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile. De asemenea, România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții (BII)”. 

"Este o chestiune de zile până la înfrângerea Ucrainei", spune premierul bulgar Kiril Petkov

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki le-a cerut serviciilor sale să pregătească o decizie care va închide spaţiul aerian al acestei ţări pentru zborurile companiilor aeriene ruse, a anunţat el vineri pe Facebook, relatează AFP şi Reuters.

Acest plan urmează unei decizii similare, care a vizat compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie, în contextul atacului rus asupra Ucrainei. Rusia a reacţionat vineri interzicând survolul teritoriului său tuturor avioanelor cu legături cu Regatul Unit, inclusiv zborurile în tranzit.

"Am dispus pregătirea unei rezoluţii a consiliului de miniştri care va duce la închiderea spaţiului aerian al Poloniei pentru liniile aeriene ruse", a scris pe Facebook premierul Mateusz Morawiecki.

Un purtător de cuvânt al guvernului a precizat mai târziu pe Twitter că "interdicţia va intra în vigoare de la miezul nopţii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel