TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Statele Unite și Ucraina au salutat joi semnarea unui acord care oferă Washingtonului acces preferențial la noile proiecte miniere din Ucraina, un gest catalogat drept „un moment de cotitură” într-un context geopolitic extrem de sensibil.
În opinia unui oficial american de rang înalt, această înțelegere îi oferă președintelui Donald Trump o poziție mai puternică în eventualele negocieri cu Rusia privind încheierea războiului, relatează Reuters.
Acordul, semnat miercuri la Washington și promovat intens de Trump, prevede înființarea unui fond comun de investiții dedicat reconstrucției Ucrainei. În paralel, documentul garantează SUA un acces privilegiat la resursele minerale strategice ale țării afectate de conflict, într-un moment în care administrația Trump încearcă să reechilibreze relațiile tensionate cu Kievul.
Reacția Kremlinului a fost una rezervată, însă fostul președinte rus Dmitri Medvedev a ironizat acordul, susținând că „regimul de la Kiev a fost înfrânt” și că Ucraina este nevoită să plătească sprijinul militar american cu zăcămintele sale.
Acordul urmează să fie supus aprobării în parlamentul ucrainean, dar este deja perceput de administrația de la Kiev ca o mișcare-cheie pentru a reconsolida legăturile cu Casa Albă, afectate după revenirea lui Trump la conducerea SUA, în ianuarie.
„Este un semnal puternic pentru conducerea Rusiei, care arată că nu există nicio fisură între poporul ucrainean și cel american, între obiectivele noastre comune”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, într-un interviu acordat Fox Business. El a adăugat că acordul „îi oferă președintelui Trump o poziție mai solidă în negocierile cu Moscova”.
Mesajele oficialilor americani par să indice că, în ciuda incertitudinilor din ultimele luni, Washingtonul rămâne aliniat strategic cu Kievul. Ucraina continuă să depindă în mare măsură de ajutorul militar american, în timp ce Rusia și-a intensificat atacurile în contextul în care administrația Trump accelerează eforturile pentru obținerea unei soluții de pace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
România se confruntă cu o criză...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.
Medicina evoluează permanent,...
Să alegi un fierăstrău...
Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...
Într-un mediu de afaceri...
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...