Acțiunile europene au crescut miercuri, conduse de companiile tech
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Acțiunile europene au crescut miercuri, propulsate de sectorul tehnologic, care a primit un impuls după previziunile puternice ale ASM International.

Totuși câștigurile au fost limitate de o scădere a acțiunilor companiilor din sectorul bancar, după un raport dezamăgitor privind rezultatele creditorului suedez Handelsbanken.

Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,2% înainte de ora prânzului, menținându-se la nivelurile înregistrate în urmă cu mai bine de o săptămână, sectorul tehnologic (SX8P) câștigând 2,3%.

Acțiunile companiilor tehnologice au primit un impuls după ce furnizorul de componente folosite în construirea semiconductorilor ASM International a majorat previziunile privind veniturile pentru al doilea trimestru, făcând referire la cererea din China și la vânzările mai mari în domeniul logicii avansate.

Acțiunile ASM International au urcat cu aproape 10%, ajungând în fruntea indicelui olandez AEX și erau pe cale să aibă cea mai bună zi din ultimele opt luni, dacă câștigurile se mențin.

Sectorul bancar din zona euro (SX7P) a scăzut cu 0,5%, împotmolit de o cădere de 10% a Handelsbanken, după ce creditorul a raportat un profit net pentru primul trimestru sub așteptările pieței din cauza creșterii cheltuielilor.

Kering a scăzut cu 7,9%, atingând un minim al indicelui francez CAC 40, după ce producătorul de bunuri de lux a prognozat o scădere de 40% până la 45% a profitului operațional din primul semestru.

Dintre cele 34 de companii STOXX 600 care au raportat profiturile din primul trimestru, 61,8% au depășit estimările analiștilor, față de o medie pe termen lung de 54%, potrivit datelor LSEG de marți.

Acțiunile europene au avut o evoluție foarte bună în precedentele două trimestre dar creșterea a fost perturbată în aprilie, când a fost afectat de tensiunile geopolitice și îngrijorările legate de o serie de rezultate trimestriale slabe ale companiilor.

Între timp, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că inflația din zona euro s-ar putea menține la un nivel ridicat, astfel încât reducerea dobânzii BCE din iunie nu va fi urmată neapărat de o nouă relaxare a politicii monetare.

Volvo Car a pierdut 6,1% după ce producătorul auto suedez a înregistrat un profit trimestrial negativ, invocând venituri mai mici din producția sub contract.

Melexis a urcat cu 17,1%, ajungând pe primul loc în topul principalului indice belgian (BFX), după ce cel mai mare furnizor de semiconductori din țară a prognozat pentru trimestrul al doilea vânzări peste estimările analiștilor.

În altă ordine de idei, indicele FTSE 100, indicele blue-chip al pieței londoneze, a depășit performanța zonei euro în general, adăugând 0,5% pentru a marca un vârf record de 8.083,92 puncte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creşterea economică a SUA, sub estimări

 Creşterea economiei Statelor Unite, mai lentă decât...

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...


pixel