Acțiunile Nissan s-au prăbușit la minimul ultimilor peste 20 ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nissan
Nissan
Amploarea cu care companiile chineze de mașini electrice au invadat piața auto globală se face simțită și pentru constructorul auto japonez Nissan. Acțiunile companiei au scăzut vineri cu 12%, un declin fără precedent în ultimii peste 20 ani.

Veste vine după ce veniturile trimestriale au surprins neplăcut estimările făcute de companie. Astfel, producătorul auto nipon a înrăutăţit previziunile privind vânzarea, pe fondul sporirii concurenţei în China, cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Reuters.

Consecința directă a deprecierii acțiunilor companiei este o pierdere de 1,8 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră.

Nissan este pusă în această situație având în vedere că, până în 2022, China fiind cea mai mare piaţă a sa.

Comparativ cu rivalele Toyota şi Honda, Nissan este "cea mai vulnerabilă" în China, unde valoarea sa de marcă este mai redusă, a apreciat James Hong, de la compania de cercetare a pieţei Macquarie. Acesta a adăugat: "Ei simt cel mai mult presiunea. Mulţi producători auto chinezi devin din ce în ce mai agresivi şi evident îşi majorează cota de piaţă".

În trimestrul patru din 2023, profitul operaţional al Nissan a crescut cu 6,4%, la 141,6 miliarde de yeni (951,80 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 179,8 miliarde de yeni.

Compania şi-a menţinut previziunile privind obţinerea în acest an fiscal a unui profit operaţional de 620 miliarde de yeni. Dar prognozele privind vânzările anuale au fost revizuite în scădere, la 3,55 milioane de vehicule, de la un nivel de 3,7 milioane de vehicule estimat anterior.

"Ne gestionăm afacerea în mod disciplinat". Înrăutăţirea previziunilor privind vânzările reflectă sporirea concurenţei şi dificultăţile logistice din jurul principalelor pieţe ale companiei, inclusiv China, a afirmat directorul financiar al Nissan, Stephen Ma.

Pe piaţa chineză, vânzările Nissan au scăzut cu un sfert în perioada aprilie-decembrie 2023.

Stephen Ma a dat asigurări că Nissan ia măsuri pentru a-şi creşte competitivitatea, cum ar fi ajustarea stimulentelor.

Pe fondul creşterii concurenţei pe piaţa chineză, care a forţat producătorii auto să reducă preţurile, Nissan a anunţat că venitul net per vehicul a scăzut cu 8% în China faţă de anul precedent. Aceste evoluţii ar putea face ca afacerea Nissan în China să înregistreze o marjă de profit zero, a avertizat Hong.

Stephen Ma a anunţat că în trimestrul patru din 2023 Nissan a înregistrat progrese în privinţa majorării vânzărilor în China, iar compania vrea să devină un jucător relevant şi important pe această piaţă.

Nissan, cu sediul în Yokohama, se aşteaptă în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2024 la un profit net de 390 miliarde de yeni, în creştere cu 75,8% faţă de anul anterior, în timp ce veniturile ar urma să se situeze la 13.000 miliarde de yeni, un avans de 22,7% comparativ cu anul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel