Activele administrate de fondurile de pensii obligatorii au crescut

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
(BVB) a câştigat 5,37 miliarde de lei din capitalizare
(BVB) a câştigat 5,37 miliarde de lei din capitalizare
Cele şapte fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) aveau în administrare active totale de 60,13 miliarde de lei la sfârşitul lunii martie 2020, în creştere cu 17,76% faţă de luna martie 2019 şi cu 192,17% mai mult faţă de valoarea înregistrată în urmă cu cinci ani, potrivit unei analize realizate de platforma financiară de informare despre fondurile de investiţii din România - SmartFin.ro.

Numărul total de participanţi în cele şapte fonduri era de 7,52 milioane la sfârşitul lunii martie 2020, iar contribuţia medie lunară a acestora la fondurile private de pensii obligatorii era de 192,36 lei/lună.

"În ciuda evoluţiilor nefavorabile înregistrate de pieţele financiare ca urmare a implicaţiilor crizei medicale generată de virusul COVID-19, toate cele şapte fonduri de pensii private obligatorii au înregistrat performanţe pozitive în ultimele 12 luni. Acestea au variat între un maxim de 3,9% înregistrat de fondul Vital administrat de Aegon Pensii şi un minim de 0,7% înregistrat de fondul de pensii NN. Media performanţelor înregistrate în ultimele 12 luni a fost 1,8%, iar mediana a fost 2,0%. Fondurile de pensii au beneficiat de performanţele foarte bune ale acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti până în luna ianuarie 2020, însă scăderile preţurilor titlurilor financiare din luna februarie şi martie şi-au pus amprenta pe evoluţia fondurilor de pensii", arată sursa citată.

Citește și O nouă pensie pentru români. ASF lucrează deja la normele de aplicare

În raportul lunar pentru ianuarie 2020, media de creştere pe ultimele 12 luni a fondurilor de pensii era de 13% iar în raportul lunar pentru februarie 2020, media de creştere pe ultimele 12 luni a fondurilor de pensii era de 8,9%. Performanţele cumulate sunt pozitive pe ultimii cinci ani (aprilie 2015 - martie 2020), media de creştere fiind de 16,3% (anualizat 3,06%), dar şi în ultimii 10 ani (aprilie 2010 - martie 2020), media de creştere fiind de 73,7%, anualizat 5,68%.

Cel mai performant fond de pensii privat obligatoriu din ultimii 5 şi 10 ani a fost Metropolitan Life (+19,7% în ultimii 5 ani şi +83,7% în ultimii 10 ani).

În ceea ce priveşte investiţiile fondurilor private de pensii obligatorii, acţiunile au reprezentat în medie 18,2% din activele totale. Procentul minim de acţiuni se înregistrează la fondul Metropolitan Life (15,9%), iar procentul maxim la Aripi (23,3%). Restul investiţiilor fondurilor sunt realizate preponderent în instrumente cu venit fix: 64,8% în titluri de stat, 9,8% în obligaţiuni şi 4,8% în depozite bancare. De asemenea, un procent de 2,7% din activele totale era plasat în unităţi ale unor fonduri de investiţii.

Pe de altă parte, în ultimele 12 luni, fondurile de pensii private facultative au avut o medie a câştigurilor de 0% şi o mediană de 0,4%. Cel mai performant fond a fost Pensia Mea cu o performanţă de 2%, iar cea mai scăzută performanţă a fost înregistrată de fondul NN Activ (-3,1%). Media câştigurilor obţinute în ultimii cinci ani a fost de doar 10,4% (sau 2% anualizat). În ultimii 10 ani, media câştigurilor cumulate a fost de 54,9% sau 4,47% anualizat.

Cele zece fonduri de pensii facultative administrau active totale de 2,37 miliarde de lei la sfârşitul lunii martie 2020, iar numărul total de participanţi era de 510.110. Activul celor 10 fonduri a crescut cu 11,86% în ultimele 12 luni şi cu 94,65% în ultimii cinci ani.

Activele celor 10 fonduri erau plasate la sfârşitul lunii martie 2020, în medie, într-o proporţie de 22,9% în acţiuni, 3,3% în depozite, 62,5% în titluri de stat, 8,7% în obligaţiuni şi 2,6% în unităţi de fond.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Partidele pro-europene în timpul negocierilor / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Burnout / Foto: Freepik
Tractor / Foto: Freepik
Atentat
Bursa de Valori București

O nouă zi de scădere pe Bursa de la București

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de...

Chevron Kazakhstan
Sedinta de Guvern

USR a revenit la masa negocierilor cu partidele pro-europene

Preşedinta USR, Elena Lasconi, s-a dus marţi la Palatul...

Meta
Asigurări RCA / Foto: Freepik
Declarația unică
Foto: Pexels.com
Casa de pensii
E.On
Taxe / Foto: DCBusiness

Ce taxe trebuie să plătească românii în 2025

O stare de panică tinde să se instaleze la nivelul...

LIDL

Programul magazinelor LIDL de Crăciun şi Revelion

Află programul din perioada sărbătorilor de iarnă al...

Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Moscova / Foto: Freepik
China / sursa foto: Freepik.com

China, situaţie fără precedent privind deficitul bugetar

Liderii chinezi au convenit săptămâna trecută să...

Softbank / FOTO: Wikipedia
În magazin / FOTO: Freepik
Gazprom

Slovacia vrea în continuare gaze rusești

Încearcă să negocieze un acord ce vizează 15 miliarde de...

Plată online / Foto: Freepik
Piata auto în 2022, în cifre. Foto: Pexels.com
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mașini / FOTO: Captură ecran

Aceste mașini care au surprins lumea auto în 2024

O fuziune îndrăzneață între inovație și responsabilitate.


pixel