Activitate record în Portul Constanța datorită cerealelor ucrainene

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Portul Constanţa a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condiţiile în care cerealele ucrainene au fost responsabile pentru 40% din volumul total, au declarat reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters.

Precedentul record privind cantităţile de cereale expediate într-un an prin portul Constanţa este de puţin peste 25 milioane de tone.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale iar portul Constanţa a devenit cea mai importantă rută alternativă de export pentru Ucraina, după invazia rusească de anul trecut. Cerealele ucrainene ajung în Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi cu barjele pe Dunăre.

În perioada ianuarie-octombrie 2023, Ucraina a expediat 11,7 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, în creştere de la 10,5 milioane de tone până la finele lunii septembrie, şi o cantitate de 8,6 milioane de tone pe întreg parcursul anului 2022.

Însă în ultimele luni tranzitul cerealelor ucrainene s-a redus, după ce Rusia a atacat în repetate rânduri porturile ucrainene de la Dunăre, iar punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia şi Slovacia au fost blocate de transportatorii rutieri locali care vor să fie introduse restricţii pentru camionagii ucraineni.

O sursă guvernamentală a dezvăluit pentru Reuters că acum portul Constanţa are capacitatea logistică de a expedia 40 de milioane de tone de cereale pe an.

Guvernul de la Bucureşti a anunţat că în lunile următoare intenţionează să dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene, până la patru milioane de tone pe lună, graţie investiţiilor făcute în infrastructurile din Constanţa şi de pe Dunăre.

Operatorii portuari au investit şi ei în echipamente destinate creşterii vitezei de încărcare/descărcare. Însă cerealele din Ucraina concurează pentru spaţiu în portul Constanţa, care în mod tradiţional gestionează exporturile de cereale ale României precum şi cele ale ţărilor vecine fără ieşire la mare, precum Ungaria şi Serbia.

La începutul acestei săptămâni, ONU a avertizat că este posibil ca în următorii ani producţia de grâu a Ucrainei să nu poată să acopere cererea internă şi exporturile, dacă ruta de export prin Marea Neagră rămâne blocată şi vor continua atacurile asupra infrastructurilor agro-alimentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Protest al angajaților MIPE
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC

pixel