ACUE: Investițiile necesare în rețele până în 2030 pot fi asigurate în condițiile unui cadru de reglementare atractiv
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie. Foto: Pexels.com
Energie. Foto: Pexels.com
Operatorii de distribuție a energiei electrice sunt pregătiți să angajeze un nivel semnificativ crescut de investiții anuale în dezvoltarea și adaptarea rețelelor electrice, până în 2030.

Potrivit ultimelor evaluări ale companiilor membre ACUE [1], pe lângă fondurile europene disponibile pentru rețelele electrice, cel puțin 6 miliarde de euro pentru investițiile necesare în următorii 5 ani vor trebui finanțate din surse proprii ale operatorilor de distribuție.

Pentru a putea mobiliza și încuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investițiilor îl reprezintă cadrul de reglementare care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuție a costurilor de finanțare actuale, din piața de capital.

Este esențial ca reglementările să fie clare și aliniate realităților economiei, astfel încât investitorii să aibă încredere că își pot recupera costurile finanțărilor iar rata de rentabilitate este la un nivel rezonabil, competitiv față de alte opțiuni disponibile pe piață.

Asigurarea recuperării acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile și predictibile încurajează investitorii să finanțeze proiectele de infrastructură a rețelelor electrice, având în vedere faptul că investițiile lor vor fi amortizate pe termen lung, în cazul de față, 25-30 de ani. În același timp, o abordare graduală oferă o mai mare predictibilitate atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori, facilitând planificarea bugetară și financiară.

În spiritul transparenței, Federația ACUE a făcut o serie de scenarii iar, în cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investiții, impactul în tarif ar crește progresiv, în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030[2]. Cu valoare de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei.

“Pentru membrii Federației ACUE, îmbunătățirea semnificativă a infrastructurii de distribuție a energiei electrice, asigurând capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezintă o prioritate iar angajamentul nostru are la bază obiectivele asumate la nivel național. Avem speranța că factorii de decizie vor trata cu responsabilitate prioritățile domeniului, în sensul adoptării unui cadru de reglementare favorabil investițiilor.” Daniela Dărăban, Director executiv ACUE.

Rețelele inteligente și reziliente vor face posibilă dublarea capacității de producție din surse regenerabile conectate la rețea, 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (stații pentru încărcarea a 850.000 mașini electrice, implementarea soluțiilor de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire și răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea rețelelor și eficiența energetică[1].

Cadrul de reglementare pentru perioada următoare va determina ritmul și dimensiunea investițiilor și posibilitatea de a atrage, sau nu, finanțările necesare. În lipsa unui semnal motivant pentru investitori, prin recuperarea costurilor de finanțare și remunerări adecvate asigurate de noile reglementări, investițiile nu pot depăși ritmul actual anual.

Impactul pe termen mediu și lung la nivelul consumatorilor va fi semnificativ prin privarea de beneficiile tranziției la un nou model de producție și consum, de accesul la noi funcțiuni ale serviciului de distribuție prin care ar putea juca un rol activ în piața de energie și, nu în ultimul rând, ar ridica o problemă serioasă de competitivitate a economiei românești.

 

Despre ACUE

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 25 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează peste 23.000 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor în rețele realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei. www.acue.ro

 

[1] Pentru realizarea studiului au fost utilizate 3 categorii de date de intrare: cele colectate de la operatorii de distribuție, date publice (PNIESC, rapoarte ANRE, rapoarte Eurelectric) și date din expertiza consultantului. Au fost luate în considerare o serie de elemene cum ar fi numărul de consumatori, lungimea rețelei, suprafața acoperită, etc.

[2] Calculul se referă exclusiv la impactul creșterii cheltuielilor cu investițiile în rețele, fără a ține cont de alți factori care pot afecta valoarea veniturilor reglementate sau a tarifelor, considerând un volum constant de energie distribuită în următorii 5 ani și o rată reglementată de rentabilitate considerată adecvată de operatorii de distribuție. Evaluările și, implicit, estimările de impact vor fi ajustate în funcție de viitorul cadru de reglementare și nivelul ratei reglementate a rentabilității aplicată investițiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel