Adevăratul motiv pentru care Elisabeta a II-a nu se retrage
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte la spital
Regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte la spital
Vârsta este doar un număr, a spus chiar regina, când a refuzat cu grație un premiu pentru "Bătrânul anului" săptămâna trecută. Palatul a răspuns nominalizării cu o întorsătură ironică a frazei: "Majestatea Sa crede că ești doar atât de bătrân pe cât te simți și, prin urmare, nu crede că îndeplinește criteriile relevante".

Dacă regina nu-și simte vârsta, noaptea în care în mod neplanificat a stat în spital pentru investigații "preliminare" este cu siguranță necaracteristică. Cu toate acestea, faptul că a fost într-o formă sclipitoare la o recepție cu o seară înainte și că s-a întors la biroul ei și a lucrat la "sarcini ușoare" sugerează că s-ar putea să nu fie prea grav, notează The Sunday Times.

Desigur, prințul Philip avea 96 de ani când a decis să se retragă din activitate.

Prințul a considerat că este important să demisioneze înainte de a trece, după cum a spus el, de data limită de expirare, dar cu siguranță ar fi primul care ar declara că soția sa are încă vigoarea necesară. După o scurtă perioadă de doliu în urma morții Ducelui, ea a fost în ultima vreme în formă perfectă, străbătând țara și participând la un număr uimitor de angajamente pentru cineva care are 95 de ani și jumătate.

Regina-Mamă a rezistat, în mod similar, să se predea fragilității bătrâneții. A savurat aerul proaspăt și răcoros din castelul său izolat de la Mey, în Caithness, pe coasta de nord a Scoției. Tusea și răceala, credea ea, puteau fi spulberate printr-o plimbare vioaie pentru a-și vedea vitele și alte animale.

În cele din urmă, a recunoscut că un baston de mers ar fi înțelept - așa cum are acum regina - și, în cele din urmă, a folosit două. Aceasta la vârsta de 101 ani, a vizitat HMS Ark Royal din Portsmouth într-o zi vântoasă de noiembrie. Vizitarea unui portavion nu este puțin lucru însă regina-mamă și-a dus la bun sfârșit sarcina.

Regina Elisabeta a II-a şi-a petrecut noaptea în spital. Ce s-a întâmplat

La fel ca mama ei, regina crede cu tărie în exerciții fizice și adoră să iasă la plimbare călare ori de câte ori este posibil. Acest lucru în sine este o performanță incredibilă pentru cineva în vârstă de 90 de ani. Și, de asemenea, ea și-a asumat un volum de muncă care ar solicita multe persoane mult mai tinere. În iunie, într-o seară, a luat masa cu liderii mondiali la summitul G-7 din Cornwall, iar a doua zi dimineață, la ora 11, era din nou la datorie la Windsor. Deja luna aceasta a deschis parlamentele scoțian și galez, alături de peste o duzină de alte angajamente.

Ea susține cu tărie conceptul că un monarh trebuie văzut pentru a fi crezut. În timpul lungilor săptămâni de izolare, a avut ocazia să simtă cum ar fi viața la pensie - chiar dacă încă mai avea de parcurs cutiile roșii cu documente ale cabinetului - și se pare că nu a fost impresionată. Ea crede că contactul personal este important nu numai pentru monarhie, ci și interesant și stimulativ pentru ea.

Au existat, bineînțeles, unele concesii față de vârsta ei. Regina nu mai efectuează turnee regale în străinătate și a delegat multe sarcini de rutină, cum ar fi învestirile, prințului Charles sau prințului William. Dar poate cea mai surprinzătoare inovație de succes, provocată de pandemia Covid, este utilizarea tehnologiei moderne.

Conversațiile în care a fost văzută regină pe Zoom și Skype în ultimul an ne-au oferit o perspectivă suplimentară asupra personalității sale. Aflată în propria casă, a părut relaxată și vorbăreață, iar lumea a avut parte simțul acut al umorului caracteristic reginei. Aceste întâlniri au luat un aspect mai puțin informal și a făcut ca întreaga instituție să pară mai accesibilă și mai apropiată. Este un nou mod de lucru pe care regina va continua, aproape sigur, să îl folosească pe măsură ce vârsta își va spune cuvântu, în mod inevitabil. Deocamdată, însă, Palatul nu dă niciun indiciu că regina intenționează să reducă și mai mult numărul întâlnirilor față în față.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel