Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Piaţa de capital din România este supusă unor provocări majore

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Adrian Câciu / Foto: Crișan Andreescu
Adrian Câciu / Foto: Crișan Andreescu
EXCLUSIV
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că, în actualul conext mondial, piaţa de capital din România este supusă unor provocări majore.

"Piaţa de capital din România s-a dezvoltat încet-încet, a avut în 2021 rezultate foarte bune, este o piaţă care, din punctul meu de vedere, are o serie de ancore foarte puternice. Evident, ca orice piaţă de capital, într-o situaţie cum o trăim acum este supusă unor provocări majore, având în vedere incertitudinile de pe pieţele globale.

Dar ceea ce văd în zona de capitalizare a Bursei de Valori Bucureşti nu poate decât să ne încurajeze să muncim în continuare.

Paşi care s-au făcut, din punctul meu de vedere, au fost unii destul de lenţi. Nu cred să s-a avansat foarte puternic pe piaţa de capital. E un regret, dar totodată şi o provocare să facem paşii mai rapizi. Discutam cu domnul preşedinte Nicu Marcu – preşedintele ASF şi cu preşedintele BVB, domnul Radu Hanga.

Sunt anumite elemente pe care trebuie să le accelerăm, dincolo de strategia pentru pieţele de capital, care probabil că în două săptămâni va fi stabilită ca proiect de act normativ astfel încât să avem o predictibilitate pe zona de dezvoltare a pieţei de capital. Sunt o serie de elemente prin care încercăm să diversificăm oferta, instrumentele pe care piaţa de capital le poate pune la dispoziţie, dar şi o întreagă susţinere din perspectiva statului şi a instituţiilor care pot să ajute la atragerea de investitori. Cred că trebuie mai mult curaj", a declarat Adrian Câciu în cadrul conferinţei cu titlul "Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital", organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.   

 

Citeşte şi: Nicu Marcu, preşedintele ASF, mesaj ferm: Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti

 

Nicu Marcu, preşedinte Autorităţii de Supraveghere Financiară a transmis un mesaj extrem de important, la începutul conferinţei DC Media Group, "Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital".

"Dezbaterea propune, din capul locului, câteva abordări curajoase. Mă voi referi, în cele ce urmează, la unul dintre obiectivele majore ale ASF care este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital din ţara noastră, iar pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România, pentru investitori şi pentru emitenţi.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară vizează şi acele măsuri şi mijloace  care au ca scop creşterea aportului pieţei de capital la finanţarea şi dezvoltarea economiei naţionale. Menţionez, aici, doar câteva dintre acestea: în primul rând, ASF continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, având în lucru strategia naţională pentru piaţa de capital, proiect care beneficiază de sprijinul OCDE, în calitate de consultant. Proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale care să includă principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori.

Apoi, actualizarea şi armonizarea cadrului de reglementare, îmbunătăţirea permanentă a legislaţiei. Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat încă de anul trecut un proces de actualizare a legislaţiei pieţei de capital, în vederea adaptării la legislaţia europeană aflată în continuă dinamică, acest proces vizând atât modificarea cât şi completarea legislaţiei primare şi a reglementărilor secundare.

Trei: un dialog real, pragmatic şi deschis cu piaţa şi cu entităţile specifice acesteia. Autoritatea organizează, în mod constant, întâlniri cu principalele entităţi reprezentative din industrie. (...) În cadrul acestora se are în vedere discutarea celor mai importante aspecte cu care se confruntă participanţii la piaţă, în vederea alegerii celor mai bune soluţii la problemele expuse. Autoritatea de Supraveghere Financiară este deschisă în a furniza orice clarificări referitoare la aplicarea cadrului de reglementare şi acordă sprijin pentru o bună înţelegere a normelor pieţei de capital de către toate părţile implicate.

Îmbunătăţirea infrastructurii pieţei, având ca scop asigurarea unei mai mari stabilităţi a acesteia şi creşterea gradului de protecţie a investitorilor. Mă refer, mai ales, la constituirea unei contrapărţi centrale locale, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură a pieţei româneşti.

Nu în ultimul rând, îmbunătăţirea cadrului de reglementare având ca obiectiv simplificarea accesului la piaţă, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi protecţie a investitorilor pe piaţa de capital. Prin aceasta, ASF doreşte să contribuie la creşterea lichidităţii pieţei de capital, prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacţionate şi a operaţiunilor derulare în cadrul acesteia.

Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi mai atractive companii româneşti", a transmis Nicu Marcu.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel