Adrian Câciu, despre decizia Standard & Poor's: Este un semnal extrem de important
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu, despre decizia Standard & Poor's: Este un semnal extrem de important
Adrian Câciu, despre decizia Standard & Poor's: Este un semnal extrem de important
Faptul că agenţia Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran al României la ''BBB minus'' şi a menţinut perspectiva stabilă reprezintă încă o dovadă că politicile noastre publice de finanţare a economiei au fost corecte, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Este un semnal extrem de important că soluţiile actualei guvernări de contracarare a efectelor crizei energetice şi ale războiului din Ucraina dau investitorilor motive de încredere că economia românească va depăşi cu bine această perioadă complicată pe care o parcurge întreaga Europă. Pentru mine şi colegii din Ministerul Finanţelor semnalul dat de Standard & Poor's înseamnă o confirmare că eforturile de a lansa noi programe de sprijin pentru companiile româneşti sunt apreciate. De aceea, după lansarea programului "Sprijin pentru România", vom continua să muncim pentru a finaliza cât mai repede întreg cadrul de susţinere financiară a firmelor locale", a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat, vineri, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit Standard & Poor's, ratingul României este susţinut de statutul de membru al Uniunii Europene şi accesul robust la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital. De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţa), precum şi de dependenţa energetică scăzută a faţa de gazele naturale şi petrolul din Rusia.

Florii 2022. Tradiții și superstiții de Duminica Floriilor

Standard & Poor's susţine că înregistrarea unei creşteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacităţii productive a economiei României şi, pe cale de consecinţă, la o posibilă acţiune de îmbunătăţire a ratingului suveran al României.

Decizia celor de la Standard & Poor's vine la o săptămână după ce o altă mare agenţie de rating, Fitch Ratings, a confirmat şi ea ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel