Într-o postare pe pagina sa de Facebook, profesorul Adrian Câciu își susține afirmație prezentând mai multe argumente.
1. Leul deja se apreciază ușor, coborând sub pragul de 4,8 lei pentru un euro. Ce faci în situația asta? O dai tot pe tendința regionala?
2. Tendințele regionale nu pot fi invocate de pe o zi pe alta și le aduc aminte ca am început luna februarie cu o apreciere importanta a leului care a ajuns la o paritate de 4,76 lei 1 euro.
3. Tendințele europene sunt de scădere a monedei euro în raport cu dolarul și se manifesta de peste 1 an.
4. Practic, deprecierea leului din ultimele zile a fost data de o diminuare a lichidității pe euro în piața internă, diminuare care are printre explicații faptul ca cei 600 milioane euro eliberați de BNR din rezervele minime ale băncilor în valuta nu s-au schimbat în lei.
Citește și Adrian Cîciu: De unde poate lua România 87 miliarde € fără să rămână datoare
5. Cursul de 4,8 lei pentru luna februarie a fost anunțat chiar și de mine din luna decembrie a anului 2019, pentru ca se finalizează de plătit importurile de sărbători, în condițiile în care deficitul de cont curent a crescut în ultimele doua luni 2019, concomitent cu scăderea acoperirii sale în ISD și fonduri europene. Astfel ca deficitul de cont curent a trebuit sa se acopere din cumpărare de valuta de pe piața libera în volume mai mari.
6. Nu va fi un curs de 5 lei decât dacă cei care guvernează nu înțeleg ca politica și politicianismul se lasă la ușa de intrare a Guvernului și nu se apuca de lucruri serioase, adică de guvernare.
7. Banca Națională a României a jucat corect în aceste zile pentru ca era inutil sa intervină în contextul în are presiunea pe curs a fost conjuncturala.
8. Piața valutară interna este conectata la piața externa doar atunci când ajuta euro în lupta cu dolarul. Am explicat și anterior, dacă ne luam după tendințele regionale era normal ca leul sa se aprecieze în fata euro și sa se deprecieze în fata dolarului, având în vedere deprecierea euro fata de dolar. Leul s-a depreciat mai mult fata de euro decât de dolar, ceea ce ajuta euro pe plan european în tendința de redresare în fata dolarului. Astfel daca în 20 februarie paritatea euro/USD era 1.07, în 21 februarie aceasta a ajuns la 1,08.
Si ar mai fi, dar haideți sa terminam cu bla-bla-urile astea despre ce se întâmplă și găsirea terților vinovați în condițiile în care pute a usturoi în camera. Enjoy!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...