Analistul economic afirmat că: ”Există facturi neplătite în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro către autoritățile locale. Gândiți-vă că aceste sume de bani sunt ulterior direcționate de primării către firmele care au executat diverse proiecte, de la amenajarea grădinițelor la lucrări de infrastructură și construcții de drumuri. Acum, acele companii care au respectat termenele de plată, au achitat TVA-ul și au onorat toate facturile se găsesc în situația de a aștepta, probabil, până în anul următor pentru a-și recupera banii. De ce? Pentru că statul se confruntă cu o lipsă de fonduri în prezent. Da, avem în vedere în primul rând o creștere a taxelor și impozitelor locale cu 13,8%, echivalentul ratei inflației. Cu toate acestea, nu este exclus ca autoritățile locale să adauge câteva procente suplimentare în acest context, mai ales dacă au nevoie de fonduri pentru anul electoral 2024”, a arătat Negrescu într-o intervenție la B1TV..
Economistul a făcut câteva aprecieri legate de nivelul la care vor ajunge taxele spunând că: ”Nu dispun de cifre exacte în acest moment, dar ne putem aștepta la o majorare cu 18%. Totuși, menționez că acesta este un calcul estimativ, deoarece nu am toate informațiile necesare în acest moment. Cert este că această creștere a taxelor și impozitelor va continua. Trebuie să fim atenți și în 2025, când s-ar putea să asistăm la o altă modalitate de calcul al taxelor și impozitelor locale, bazată pe apartamente, mașini și terenuri, ținând cont deja de valoarea imobilului și de zona în care se află. Din această perspectivă, este probabil ca cine deține un apartament cu trei camere în centrul Bucureștiului și plătește în prezent 100 și ceva de lei impozit să se aștepte la o creștere de cel puțin de trei ori mai mult începând cu 2025”.
Întrebat dacă o astfel de măsură este una echitabilă, respectiv creșterea taxelor și impozitelor locale, în contextul în care acestea vin la pachet cu alte taxe și impozite stabilite noul pachet fiscal, analistul a afirmat că: ”Legea le acordă primarilor dreptul de a crește impozitele după cum consideră necesar, având în vedere în primul rând rata inflației. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude posibilitatea unei creșteri suplimentare a acestor taxe, în cazul în care cheltuielile autorităților locale vor crește. Trebuie să avem în vedere că în prezent aproximativ 80% dintre primăriile din România au bugete de salarii mai mari decât încasările provenite din taxe și impozite, astfel că apelează la Guvern pentru sprijin financiar. Prin urmare, este probabil ca, la un moment dat, să asistăm fie la o creștere a taxelor, fie la o disponibilizare masivă la nivel local. Cu toate acestea, mă aștept ca această disponibilizare de personal în sectorul public din administrația locală să apară abia după alegerile de anul viitor”, a conchis analistul..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...