Adrian Negrescu: Vremuri tulburi pe piața petrolului. Începe iar specula
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
EXCLUSIV
Un lung lanț de circumstanțe care urmează să se cumuleze amenință economia mondială în timp ce România este într-o situație extrem de fragilă. În acest context DCBusiness a cerut analistului economic să creioneze un posibil scenariu pentru țara noastră.

Adrian Negrescu spune că: ”Se anunţă vremuri tulburi pe piaţa petrolului, care ne vor impacta direct. Debutul speculaţiilor va fi, probabil, în jurul datei de 5 decembrie, atunci când va intra în vigoare embargoul UE la adresa petrolului gestionat prin porturile ruseşti”. 

Analistul a adăugat și că: ”OPEC a prevăzut acest moment şi, în tentativa de a exploata momentul, a anunţat o potenţială reducere a producţiei. Asta înseamnă gaz pe focul problemelor din piaţa carburanţilor”, a explicat analistu și a continuat spunând că: ”La cum arată piaţa în momentul de faţă, având în vedere şi poziţia americanilor, nu este exclus să vedem din nou petrolul peste 100 de dolari până la Crăciun”.

În ceea ce privește impactul pe care îl vom resimți în buzunare, Adrian Negrescu a apreciat că: ”Vom simţi impactul în mod direct, prin preţurile la pompă. Acciza de 0,50 de bani ar putea să devină ridicolă raportată la dimensiunea crizei”, a punctat analistul și a continuat afirmând că: ”Asta mai cu seamă că, în ciuda asigurărilor jucătorilor din industrie, în absenţa petrolului rusesc să găseşti petrol pe piaţă va deveni tot mai greu şi la preţuri tot mai mari”. 

Economistul a atras atenția și asupra companiilor petroliere din Rusia în contextul embargoului spunând că: ”În contextul embargoului UE la adresa Rusiei, este neclară situaţia Lukoil şi a celorlalte companii care aduceau petrol prin Rusia. Aprovizionarea cu petrol şi chiar şi cu motorină din alte surse va însemna un efort financiar semnificativ, iar efectele se vor vedea în preţurile de la pompă”.

Adrian Negrescu a arătat ce înseamnă pentru români în această iarnă aceste mișcări: ”Creşterea preţurilor carburanţilor, în această iarnă, va însemna încă un puseu de inflaţie, pe care îl vom simţi instantaneu prin scumpirea alimentelor, transportului, în general a tuturor produselor şi serviciilor comercializate în România”, a conchis analistul economic.

Citește și:

Prețul petrolului urcă pe fondul relaxării carantinei din China

După scăderea de mai multe săptămâni a prețului petrolului, în această săptămână prețurile la țiței par a fi pe cale să crească, ca urmare a veștilor că regimul de la Beiging relaxează restricțiile legate de Covid.

Unele orașe chineze unde cazurile de Covid sunt încă în creștere relaxează regulile de testare și carantină, în urma protestelor, notează Reuters. În unele dintre orașele unde au avut loc protestele, acestea au devenit violente, protestatarii intrând în conflict cu poliția.

Bloomberg scrie la rândul său că în urma acestor evoluții, prețul petrolului ar putea înregistra cea mai mare creștere din ultimele aproape două luni, ajutat de informațiile potrivit cărora administrația americană ar putea întrerupe vânzările din rezerva strategică de petrol.

Anterior s-a relatat că Departamentul Energiei caută să anuleze sau să amâne vânzările din Rezervele Strategice de Petrol (RSP) pentru perioada 2024-2027, în încercarea de a avea timp să refacă rezervele care au scăzut substanțial în acest an din cauza programului de eliberare a 180 de milioane de barili, menit să ușureze prețurile la pompă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel