"În zilele acestea am reluat discuţiile privind Programul Naţional Strategic şi la întâlnirea pe care am avut-o alaltăieri (luni n.r.), foarte mulţi dintre producătorii români şi cooperative, care au contracte cu marile lanţuri de retail, ne-au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor să perceapă iarăşi tot felul de taxe - reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri, remiză lunară - sigur că aceste taxe poartă denumiri diferite în funcţie de reţeaua respectivă. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
Programul Noua Casă. Plafonul de garantare. Oficial BNR recomandă prudență
Acesta a precizat că unii retaileri fac promoţii cu produse româneşti, pentru că există o sensibilitate şi o anumită dorinţă a consumatorului român de câţiva ani de zile pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse.
"Vreau să le atrag atenţia public, prin intermediul dumneavoastră, am avut întâlniri cu domniile lor şi o să mai avem întâlniri, pentru că vrem să transmitem şi avem pregătit textul de ordonanţă prin care implementăm această directivă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanţă şi în curând o să-i dăm drumul. (...) Am crezut că semnalele noastre şi ale producătorilor şi procesatorilor români au fost clar înţelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanţă ca să reparăm aceste abuzuri în opinia mea", a precizat Adrian Oros.
Întrebat care sunt mai exact aceste abuzuri făcute de retaileri, ministrul a răspuns: "Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcţie de retailer". "Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, în cantitate suficientă pot să asigure o anumit ritmicitate şi au contracte, au spus că după apariţia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii, care de regulă în România sunt mici", a adăugat şeful MADR.
Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către preşedintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce priveşte regimul anterior şi permite trecerea de la o interdicţie absolută a taxelor şi serviciilor între retaileri şi furnizori, la o permisiune condiţionată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...