Adrian Vasilescu (BNR), intervenţie despre scumpiri: De aici ni s-a tras cu întreaga inflaţie pe care o suportăm
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre ultimele cifre privind inflaţia.

"Dacă vrem să înţelegem exact ce se întâmplă cu inflaţia, e nevoie de o analiză mai detaliată, nu la suprafaţă, privind o singură coloană din cele două pe care le publică în fiecare lună statistica. Pentru că, dacă ne uităm la rata pe 12 luni, la rata anualizată, vedem că inflaţia s-a întors un pic. Adică a dat două luni în decembrie şi ianuarie o tendinţă de scădere şi în februarie dintr-o dată s-a întors, a urcat iar. Contează tendinţa, dar, în acelaşi timp, contează şi de unde vine tendinţa. Pentru că, dacă ne uităm, şi ăsta e lucrul cel mai important: să ne uităm la tabloul inflaţiei din luna februarie, pentru că este inflaţia pe februarie", a explicat, într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

"Unde începe? La gaze, pentru că gazele şi la electricitate, şi la încălzire, pentru că de aici ni s-a tras cu întreaga inflaţie pe care o suportăm din ianuarie 2021 şi până acum. Şi vedem aşa. Luăm patru elemente: combustibilul, energia electrică, gazele şi energia termică. Sunt patru, două se prezintă la zero. Deci combustibilul în luna februarie a crescut preţul cu 0,01. Iar la gaze, preţul a rămas aşa: 0,00. La electricitate avem minus, a scăzut preţul cu 1,33 şi la energia termică tot minus, a scăzut preţul cu 1,06. Deci, iată", a mai explicat Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă, totuşi, avem motive să fim optimişti, Adrian Vasilescu a răspuns: "Păi, sigur că trebuie să fim optimişti, pentru că inflaţia anuală înseamnă o inflaţie de 12 luni, înseamnă o inflaţie care adună în fiecare lună, ce s-a întâmplat cu 12 luni în urmă. Şi, treptat, o să scăpăm din baza, de sistemul, de calculul de bază din martie, anul trecut. Acum 12 luni, când a fost o izbucnire a inflaţiei, pe urmă a mai fost una în aprilie. O să treacă şi asta. A mai fost una în mai, ultima. Ultimul şoc inflaţionist - şi o să treacă şi ăsta, iar din iunie încolo o să ne raportăm la o bază mai calmă şi o să avem un rezultat mai calm."

 

Ce previziuni are Banca Naţională a României pentru perioada următoare în privinţa ROBOR şi IRCC?

 

"Aici nu previziunile sunt importante, pentru că ne uităm la calcule şi calculele merg într-o direcţie foarte limpede. ROBOR-ul scade, ROBOR-ul a avut următorul parcurs din 24 februarie, când a început războiul. Din 24 februarie şi până în octombrie nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR-ul să nu crească un pic şi tot un pic, un pic a ajuns la 8,20%. Din octombrie s-a inversat trendul, scade, şi de la 8,20 în octombrie, iată că astăzi la ora 11:00 o să avem rezultatele, dar rezultatele de ieri arată că ROBOR-ul a ajuns la 6,90 şi a mai scăzut o zi faţă de 10 martie, vineri, când a fost 6,91. Deci, dacă până în octombrie din 24 februarie zi de zi, zi de zi, zi de zi ROBOR-ul a urcat, din octombrie încoace zi de zi, zi de zi ROBOR-ul coboară. (...) E tendinţa să ajungă din urmă IRCC-ul, pentru că aici avem o inadecvare, o inadecvare profundă şi anume o reglementare guvernamentală, validată de Parlament, a introdus IRCC-ul în competiţie cu ROBOR-ul în calcul ratelor la credite. IRCC-ul este un sistem avantajat, a fost cel puţin până acum, în sensul că se calculează cu două luni în urmă. În momentul de faţă, IRCC-ul este de 5,71. De la 5,71 până la 6,90 nu e mult", a mai explicat Adrian Vasilescu.

 

Inflaţia a reînceput să crească. Rata anuală a urcat la 15,5% în februarie

 

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, cele nealimentare cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date luni publicităţii. 

Preţurile de consum în luna februarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2023, au crescut cu 0,98%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,85%, al celor nealimentare cu 0,45% şi serviciilor cu 0,70%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 - februarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (martie 2021 - februarie 2022) este 14,9%.

În februarie faţă de ianuarie, cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 6,35%, fructele proaspete, cu 4,88%, cartofii, cu 4,61%, peştele proaspăt, cu 2,78%, brânza, cu 2,26%. Creşteri de preţuri au mai înregistrat ouăle, cu 1,33%, zahărul - 1,23%, laptele - 1,01%, carnea de pasăre - 1,2%, produsele de morărit şi panificaţie - 1,13%, dar şi berea, cu 1,63%.

Ieftiniri în grupa produselor alimentare s-au înregistrat la ulei comestibil, în februarie faţă de ianuarie, cu 1,83%.

La categoria servicii, cea mai mare scumpire, cu 3,55%, în februarie raportat la luna precedentă, s-a consemnat la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte. Chiriile au crescut cu 1,1%, îngrijirile medicale cu 1,58%, restaurante, cafenele, cantine, cu 1,57%, iar igienă şi cosmetică +1,46%.

Ieftiniri au avut loc la biletele de avion, cu 12,28%, la energia electrică - 1,33%, dar şi termică - 1,06%.

Banca Naţională a României se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel