Adrian Vasilescu: Guvernatorul a privit online în ochii băncilor și le-a spus că au sărit calul
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu, economist și consilier al guvernatorului BNR, a vorbit la interviurile DCBusiness și DCNews despre situația  mediului bancar a situației economice actuale.

Adrian Vasilescu a spus că: ”ROBOR este un indicator financiar important pentru că este un preț, un preț al banilor care arată un nivel la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară”.

Economistul a mai explcat că ROBOR ”își face de cap. O singură zi din 24 februarie și până ieri a scăzut și numai cu o sutime. Atât. Ieri a ajuns la o rată destul de piperată.  Guvernatorul  a intervenit în conferința de presă de ieri, privind așa, online în ochii băncilor și spunându-le deschis că au sărit calul. Ce înseamnă acest lucru? De aici se înțelege că Banca Națională, dincolo de dobânda de politică monetară, dincolo de controlul strict și dincolo de toate acestea are și o calitate morală. Și ieri am văzut asta. Practic guvernatorul i-a privit în ochi și le-a spus ”ați sărit calul”, a spus Vasilescu și a continuat explicând că ”Există și niște reguli în privința dobânzilor care cresc prețul banilor.  O regulă nu este o lege, dar este o regulă pe care o aplici. Dacă BNR are dobânzi de 5,50% atunci ROBOR ar trebui să fie cu un punct procentual mai mare, adică 6.50%. Ori ieri, era la 8,14%. Au fost discuții, dezbateri și chiar am și văzut titluri de ziare că băncile au sărit calul. Era foarte interesant de văzut care va fi reacția băncilor astăzi! Astăzi, la ora 11 punct, a văzut o scădere semnificativă a ROBO-ului, de la 8,14% la 8, 06%. A fost prima scădere semnificativă din 24 februarie 2022”.

Despre pârghiile pe care BNR le are pentru a controla ROBOR, Adrian Vasilescu a spus că este importantă vocea morală numărul unu a băncii centrale.

Despre rata inflației, consilierul guvernatorului BNR a spus că la acest capitol lucrurile sunt mai complicate, deoarece are componente foarte difcile și influențe foarte puternice care acționeazp nu numai din interior ci și din exteriorul țării, de pe tot globul.

Economistul a reiterat faptul că politica de dobândă monetară este arma vedetă a oricărui arsenal al băncii centrale. Vasilescu a mai spus că este important și conrolul strict al lichidității din piață.

 

Citește și: Mircea Coșea, dezamăgit de discursul lui Mugur Isărescu. Reproșurile aduse de analist

Profesorul Mircea Coșea a declarat pentru DCBusiness este dezamăgit de discursul ținut azi de guvernatorul Băncii Naționale a României.

Analistul economic spune că: ”Discursul pe care Mugur Isărescu l-a ținut este discursul unui profesor de economie, hai să zicem, chiar a unui academician, dar nici într-un caz al guvernatorului Băncii Centrale a României. Adică explicațiile, să zicem, în maniere de manual a situației în care ne aflăm nu satisface pe nimeni”. 

Profesorul de economie Mircea Coșea a afirmat că: ”Eu m-aș fi așteptat ca, după eșecurile apariției unor reprezentanți ai băncii (BNR n.r.) care au încercat să mai drege lucrurile după ce ROBOR a crescut foarte mult, apariția pe piață chiar a șefului cel mare să fie cu totul altceva. Adică să vină cu niște explicații în legătură cu ce are de gând să facă banca de acum înainte, pentru că banca are niște instrumente. De exemplu, nu înțeleg de ce Mugur Isărescu nu a mărit dobânda de referință mai demult ca să își protejeze inflația? Așa a luat-o cu picătura, dând posibilitatea ca piața să sară calul. De ce nu ia măsuri în legătură cu ceea ce se întâmplă?”.

Analistul și-a manifestat îngrijorarea spunând că: ”Nu e nici un fel de liniște pentru mine faptul că ne aflăm pe locul 7 în Europa și că nu există țări în Europa care să nu aibă inflație mai mică de 5%. Astea nu sunt lucruri care să fie spuse de un guvernator de bancă, în condițiile în care ROBOR-ul a ajuns un element foarte important în deprecierea puterii de cumpărare și a condițiilor de piață în general ale românilor. Nu cred că este liniștitor ceea ce face domnul Mugur Isărescu. Mie mi se pare, din contră, că este o ieșire de justificare, de explicare a unor lucruri la o manieră peste media de înțelegere a populației obișnuite, tocmai pentru a da impresia că este o chestiune foarte tehnică, foarte specială, foarte intelectuală, care nu poate să fie stăpânită și care este de fapt generală globală, România fiind printre țările lumii în care se întâmplă lucrurile acestea. Adică ceea ce se întâmplă la alții se întâmplă și la noi, ca și cum noi n- am avea niciun fel de securitate internă, printr-o bancă centrală”, a afirmat profesorul Coșea care a continuat explicând că: ”Nu toate țările au o bancă centrală. Ca să lămurim și asta. Deci noi avem instrumente în plus, nu suntem ca Bulgaria. Deci ar fi trebuit să apară măcar câteva promisiuni în legătură cu ce are de gând să facă de acum înainte. Așa ne-a spus, într o manieră cât se poate de delicată, că va continua să crească ROBOR, că n-avem ce face. Asta e!”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel