Afacerile celor mai cunoscuți fotbaliști ai momentului și strategiile lor de succes

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Minge de fotbal / sursa foto: Freepik.com
Minge de fotbal / sursa foto: Freepik.com
Fotbaliștii sunt cunoscuți nu doar prin faima pe care o dobândesc pe teren dar și prin costurile lor de transfer, investițiile și salariile cu cifre uriașe. În contextul UEFA Euro 2024, DC Business a realizat o analiză asupra alegerilor de afaceri a celor mai de succes fotbaliști de astăzi.

Pentru că au adunat cea mai multă atenție publică în ultimii ani, nu trebuie să îi omitem pe cei doi fotbaliști care s-au luptat pentru Balonul de Aur în ultimele două decenii, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. 

 

Portughezul cu afaceri imobiliare

Fotbalistul de origine portugheză a început să facă performanță la clubul britanic Mancheste United, echipă cu care a câștigat mai multe titluri de Champions League de-a lungul anilor. Totuși, în 2009, pornește etapa de vârf a carierei sale, tot atunci este transferat la Real Madrid. Acesta a fost transferat în repetate rânduri pentru sume record, cea mai mare ofertă fiind oferită de Real Madrid, care a plătit aproximativ 131 milioane de dolari pentru fotbalist.

Atacantul evoluează acum în cadrul clubului saudit Al Nassr și are venituri totale de 260 milioane de dolari anual, conform Forbes.com.

Cristiano Ronaldo are o afinitate pentru investițiile în imobiliare, una dintre cele mai importante fiind parteneriatul său cu Pestana Hotel Group. În 2015, Ronaldo a făcut echipă cu lanțul hotelier de lux pentru a deschide primul său hotel, Pestana CR7, în orașul său natal Funchal, Madeira.

Hotelul său are 48 de camera și apartamente și o piscină cu bar pe acoperiș. Acesta este o destinație populară pentru turiști și pentru fanii fotbalului deopotrivă. De atunci, Ronaldo a deschis alte hoteluri în Lisabona și Madrid, precum și alte proiecte imobiliare, inclusiv apartamente de lux în New York.

Pe lângă industria hotelieră, Ronaldo are, de asemenea, o prezență mare în modă cu brandul său ”CR7”. De asemenea, a colaborat cu alte mărci de modă, inclusiv Tag Heuer, și are un contract pe viață cu Nike.  

 

Messi, ”regale cripto”

În mod cert, Ronaldo nu este singurul fotbalist celebru care a profitat de capitalul său de imagine pentru a se îmbogăți și mai mult. Argentinianul Leo Messi, desi nu produce nici jumătate din veniturile starului portughez, câștigând 135 milioane de dolari în ultimele 12 luni, este, la rândul său, implicat în afaceri imobiliare, industria de modă și nu numai.

În 2022, atacantul de la Inter Miami a semnat un acord în valoare de peste 20 de milioane de dolari pentru a promova compania digitală de criptomonede pentru fanii fotbalului, Socios.com.

Socios a semnat acorduri, inclusiv crearea de jetoane, pentru peste 130 de organizații sportive, inclusiv pentru o serie de cluburi de fotbal de top, cum ar fi PSG, Barcelona, Juventus și Manchester City, conform Reuters.

 

Mbappé și companiile digitale

În ceea ce privește averea și interesele de afaceri ale unuia dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai momentului dar și unul dintre cele mai mari talente ale generației sale, Kylian Mbappé nu trebuie omis din această numărătoare.

Noul atacant de origine franceză de la Real Madrid a investit în urmă cu doi ani într-un start-up francez numit Sorare, companie care se ocupă cu vânzări și schimburi de carduri sportive digitale plătite cu criptomonede. Deși nu a făcut publică participația sa la această companie, aceasta este evaluată la suma de 4 miliarde de euro.

Atacantul care va primi un salariu impresionant de circa 15 milioane de euro anual de la clubul spaniol, a îndemnat fanii fotbalului să prezinte mai mult interes pentru situația politică din țara sa natală, lucru care îl îngrijorează tot mai mult pe fotbalist.

"Ne aflăm într-un moment crucial în istoria țării noastre", a avertizat Mbappé, făcând aluzie la ceea ce el consideră a fi amenințări reprezentate de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, care a înregistrat performanțe spectaculoase la recentele alegeri europarlamentare, determinându-l pe președintele Emmanuel Macron să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Mbappé și-a încurajat fanii să voteze pe 30 iunie pentru a bloca "extremele care bat la ușile puterii", în cadrul declarațiilor prilejuite cu ocazia transferului său la echipa spaniolă.

În 2019, francezul a semnat un contract cu Nike în valoare de aproximativ 187 milioane de dolari iar în urmă cu o lună, înainte de transferul său, a cumpărat o vilă în capitala Spaniei, în valoare de 20 milioane de dolari.

Deși afacerile fotbaliștilor enumerați anterior sunt mai mult sau mai puțin inedite, aceștia nu sunt tocmai cei mai bogați oameni din fotbal. Cel mai apropiat exemplu este Faiq Bolkiah, nepotul sultanului din Brunei, care activează acum în liga tailandeză la Ratchaburi și a jucat în trecut pentru echipe din campionatul britanic precum Chesea, Leicester sau Maritimo din Portugalia. Acesta are o avere de circa 20 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat jucător de fotbal din acest moment, cunoscut pentru stilul său de viață excentric. Bolkiah a luat o pauză după un accident la picior în luna februarie, criticii spunând că ”sportul rege” este doar un hobby pentru jucătorul de 26 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel