Afacerile din comerţ, creştere în primele nouă luni ale anului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Comerţul cu amănuntul a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 4,5%, la nouă luni, transmite INS.

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut cu 4,5%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2021, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, în marja creşterii cifrei de afaceri, s-au consemnat rezultate pozitive în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,1%), vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%).

În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat, pe ansamblu, cu 5,6%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,2%), vânzările de produse nealimentare (+4,3%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%).

Datele INS relevă faptul că, la nivelul lunii septembrie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, afacerile înregistrate în comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, au crescut cu 2,5%, ca urmarea a activităţilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,6%) şi din vânzările de produse nealimentare (+1,5%). Pe de altă parte, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 3,1%.

Ca serie ajustată, în perioada analizată, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere, pe ansamblu, de 3,2%, de la an la an, datorită comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,1%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,8%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 0,2%.

Conform statisticii oficiale, în septembrie 2022 vs august 2022, volumul cifrei de afaceri din acelaşi segment de comerţ (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a scăzut cu 3,6%, ca urmare a rezultatelor consemnate în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,2%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,4%).

De asemenea, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul cu amănuntul s-au diminuat cu 0,8%. Scăderi au înregistrat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,6%) şi vânzările de produse nealimentare (-0,8%). La polul opus, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 3,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel