Administrația Fondului pentru Mediu a finalizat semnarea contractelor de finanțare cu operatorii economici pentru cele 26 de proiecte aprobate în cadrul Programului "Construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în vederea atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
"Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată de AFM prin PNRR. Este o dovadă clară a angajamentului Administrației Fondului pentru Mediu pentru atingerea obiectivelor asumate în tranziția către o economie circulară. Prin aceste investiții strategice, din bani europeni, vom contribui la construcția unei infrastructuri moderne de reciclare, în România. Este un moment cheie pentru economia circulară și pentru dezvoltarea durabilă la nivel național", a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Valoarea totală a celor 26 de proiecte este de 674.749.100,51 lei. Acestea au fost selectate în urma unei sesiuni de finanțare derulate în perioada 14 iunie – 22 noiembrie 2024, care a înregistrat un interes ridicat: 140 de dosare depuse pentru 144 de instalații, cu o valoare totală solicitată de 2.888.054.976 lei fără TVA.
Procesul de evaluare a fost realizat în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul de finanțare, fiind selectate proiectele care oferă cel mai bun raport cost-eficiență și cel mai mare impact estimat asupra obiectivelor de economie circulară asumate de România.
Fabricile de reciclare finanțate vizează fluxuri prioritare de deșeuri. Astfel, vor fi realizate:
- 10 fabrici pentru reciclarea deșeurilor de plastic;
- 4 instalații pentru deșeuri din construcții;
- 3 fabrici pentru reciclarea sticlei;
- 2 instalații dedicate deșeurilor din construcții și sticlă;
- 2 deșeuri municipale;
- câte o fabrică pentru reciclarea deșeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice și textile.
„Având în vedere interesul ridicat manifestat de piață și nevoia clară de infrastructură de reciclare la nivel național, ne dorim să continuăm finanțarea acestor tipuri de proiecte. Este esențial să sprijinim în mod consecvent tranziția către o economie circulară funcțională în toate regiunile României.” – a adăugat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat pentru un proiect este de 8.400.000 euro, iar valoarea minimă eligibilă este de 500.000 euro. Intensitatea ajutorului de stat regional poate ajunge până la 75%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Wall Street scade puternic pe...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Economia zonei euro surprinde...
Ziua internaţională a muncii...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...
Nu este singurul care...
Rheinmetall și Lockheed Martin...
Exporturile chineze de ulei de...
Stocurile de cupru de la Bursa...
Ministrul Energiei, Sebastian...