Discordie în PPE: ÖVP din Austria se opune extinderii Schengen la Congresul de la București

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Aeroport / Foto: PE
Aeroport / Foto: PE
Congresul PPE a demarat azi, miercuri, 6 februarie 2024, la București și se anunță a fi marcat de disensiuni, ÖVP din Austria semnalându-și dezacordul față de anumite puncte cheie, inclusiv față de candidatura României pentru includerea deplină în Spațiul Schengen.

Partidele europene din familia PPE se reunesc la București pentru a-și selecta candidatul principal pentru președinția Comisiei Europene și pentru a decide asupra programului electoral. Cu toate acestea, apar tensiuni, deoarece Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular, a anunțat că delegații ÖVP nu vor aproba manifestul PPE.

"Avem poziții clare ca partid popular în Europa și ne ținem de ele. Există multe sugestii bune și puncte cruciale în manifest, dar, în același timp, există câteva linii roșii pentru noi", a declarat Christian Stocker.

Unul dintre principalele puncte de discordie este integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Stocker a subliniat poziția ÖVP, declarând: "Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul, nu să îl îndulcim". El a subliniat includerea pozitivă a unor cereri ale ÖVP, în special în ceea ce privește lupta împotriva migrației ilegale, în cadrul conceptului de țară terță sigură.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer (ÖVP), urmează să se adreseze congresului în numele Austriei joi după-amiază. La eveniment vor fi prezenți ministrul european Karoline Edtstadler (ÖVP), precum și deputații europeni Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, și Christian Sagartz. În plus, candidatul principal al ÖVP, Reinhard Lopatka, va fi prezent joi.

Chestiunea apărării cade pe planul doi

Manifestul electoral, care urmează să fie adoptat miercuri de aproximativ 2.000 de delegați din 44 de țări, se va articula în jurul a doi piloni: prosperitate și securitate. Potrivit liderului PPE, Manfred Weber, accentul va fi pus pe consolidarea competitivității, a economiei, pe asigurarea păcii și pe consolidarea puterii militare a Europei.

La București sunt așteptați doisprezece șefi de guvern în exercițiu din partea PPE, numeroși lideri ai opoziției și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Congresul debutează cu dezbateri pe trei teme principale: apărare și securitate, solidaritate între generații și economie și ocuparea forței de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel