Airbus și IAR Ghimbav au semnat un contract de colaborare pentru 15 ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Airbus şi IAR Ghimbav au semnat, pe 6 noiembrie 2018, Contractul definitiv de colaborare exclusivă pe o perioadă de 15 ani, document ale cărui principii au fost stabilite prin semnarea unui acord iniţial, pe 24 august 2017, se spune într-un comunicat.

Potrivit Contractului definitiv de colaborare, IAR este contractor principal pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului român al Apărării având ca scop înlocuirea flotei îmbătrânite. 

Înţelegerea reflectă angajamentul comun al Airbus şi IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol. Documentul prevede o colaborare strânsă, în următorii 15 ani, Airbus fiind partenerul exclusiv al IAR în clusterul aeronautic de la Ghimbav, judeţul Braşov, se menţionează în comunicat. 

"Am sprijinit cu mândrie România timp de aproape 50 de ani, nu doar prin activităţi de asamblare şi mentenanţă a elicopterelor, dar şi investind continuu şi contribuind la modelarea industriei aeronautice prin programe educaţionale unice pentru tânăra generaţie. Acum privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, înaintea unei decizii din partea Guvernului României de a pune în aplicare cooperarea noastră şi de a livra Ministerului român al Apărării un elicopter multirol cu adevărat eficient din punct de vedere al costului, produs în România", a spus Olivier Michalon, senior vice president pentru Europa al Airbus Helicopters. 

Directorul general al IAR Braşov a subliniat, la rândul său, că semnarea acordului definitiv duce parteneriatul dintre cele două companii la un nivel superior. 

"Împărtăşim un trecut bogat şi suntem nerăbdători să dezvoltăm ceea ce am reuşit să facem până acum împreună. Suntem bucuroşi că Airbus este un partener solid, dornic să investească în continuare în România. Avem nevoie de implicare, know-how şi tehnologie modernă pentru a dezvolta aeronautica românească şi pentru a răspunde cerinţelor Ministerului Apărării în materie de elicoptere, iar Airbus este aici pe termen lung. Considerăm că elicopterul IAR-H215M este cea mai bună soluţie pentru industria aeronautică românească, pentru Ministerul Apărării şi pentru alţi clienţi din toată lumea. IAR şi România sunt nerăbdătoare să redevină producători de elicoptere. Acest contract reprezintă un nou capitol al colaborării dintre Franţa şi România în domeniul aeronautic", a afirmat Neculai Banea. 

Airbus şi IAR sunt parteneri de peste 15 ani în compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru de succes specializat în servicii de mentenanţă şi reparaţii pentru o gamă variată de elicoptere civile şi militare din România şi din alte ţări. 75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters România este reprezentată de contracte la export. În 2016, a fost inaugurată fabrica Airbus Helicopters Industries pentru producţia de elicoptere H215M. 

H215M este un elicopter robust, bimotor, certificat EASA şi FAA, care include tehnologii şi capabilităţi ultramoderne. Datorită dimensiunii sale, fiabilităţii şi gradului de disponibilitate pentru zbor, H215M este elicopterul ideal pentru misiuni utilitare în medii extreme şi pe câmpul de luptă. 

Relaţia Airbus cu IAR înseamnă peste 50 de ani de colaborare de succes având ca rezultat producere a peste 360 de elicoptere sub licenţă Airbus. 

IAR Braşov, companie cu capital majoritar de stat, este unul dintre liderii naţionali ai României în domeniul aeronautic, specializat în fabricarea şi întreţinerea elicopterelor. 

Airbus este lider mondial în aeronautică şi servicii în domeniul spaţial. În 2017, a generat venituri de 59 miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi. Airbus oferă cea mai complexă gamă de avioane de pasageri, cu capacităţi între 100 - 600 de locuri. Airbus este, de asemenea, lider european în domeniile avioanelor cargo, de luptă, de transport şi pentru misiuni de salvare, precum şi una dintre companiile de top din industria spaţială mondială. În domeniul elicopterelor, Airbus livrează cele mai eficiente soluţii civile şi militare din lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel