Ajutorul de încălzire. Cum poți obține sprijinul pentru tot sezonul rece

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Se schimbă regulile acordării ajutorului de înzălzire
Se schimbă regulile acordării ajutorului de înzălzire
De la începutul lunii noiembrie, ajutorul de încălzire se va acorda după regulile stabilite de un nou act normativ, respectiv de Legea consumatorului vulnerabil de energie. Astfel, după apare într-o clarificare transmisă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) redacției noastre, cei ce nu se-ncadrează acum pentru a cere ajutorul de încălzire, dar se vor încadra după legea nouă, vor primi banii pentru întreg sezonul rece (noiembrie 2021 - martie 2022), cu condiția depunerii actelor necesare în perioada 1 - 20 noiembrie. Dacă depășesc acest termen, cei interesați vor pierde, cel puțin, banii pentru noiembrie.

Ajutorul de încălzire este reglementat, până pe 1 noiembrie, prin OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, iar ulterior va fi reglementat prin Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, scrie Avocatnet.

Legea consumatorului vulnerabil va introduce condiții noi pentru solicitarea ajutorului de încălzire. Mai exact, de la 1 noiembrie, venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire va fi de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, în timp ce, după legislația actuală, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei.

În acest context, redacția noastră a întrebat MMPS ce pot face cei ce nu se încadrează acum pentru a solicita ajutorul de încălzire, astfel încât să poată beneficia de acesta pe toată perioada sezonului rece, adică între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.

Potrivit noii legi, în situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se va face prin dispoziție a primarului, astfel:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.

Așadar, după cum a subliniat MMPS pentru redacția noastră, „pentru cei care depun documentele până la data de 20 noiembrie a.c., stabilirea dreptului se face începând cu luna noiembrie a.c., iar pentru cei care depun documentele după data de 20 noiembrie a.c., stabilirea dreptului se face începând cu luna decembrie”.

Citește și: Formular pentru ajutorul de încălzire. Explicație HALUCIANTĂ a Ministerului Muncii

Asta înseamnă că, cu condiția depunerii actelor în perioada cuprinsă între 1 noiembrie (data la care intră în vigoare Legea consumatorului vulnerabil) și 20 noiembrie (data-limită de depunere stabilită de lege), cei ce se-ncadrează potrivit noilor reguli vor primi ajutorul pentru încălzire pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece.

Dacă nu depun actele necesare până pe 20 noiembrie, ci după această dată, cei interesați vor primi ajutorul de încălzire doar pentru perioada decembrie - martie, adică doar pentru patru luni.

Conform legii, documentele necesare pentru acordarea ajutorului sunt stabilite de primar. Acestea sunt, de regulă, cele care reflectă componența familiei, veniturile membrilor acesteia, modul de deținere a locuinței și o factură (în cazul persoanelor care folosesc pentru încălzire energie termică/ gaze naturale/ energie electrică).

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

  • ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

  • ajutor pentru gaze naturale;

  • ajutor pentru energie electrică;

  • ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi, un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel