Ajutor de stat pentru afacerile cu mâncare procesată și nu numai

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Femeie la cumparaturi in supermarket
Femeie la cumparaturi in supermarket
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat, prin ordin publicat în Monitorul Oficial, o nouă schemă de ajutor de stat destinată investițiilor în procesarea și marketingul produselor agricole care duc la obținerea de produse alimentare sau transformate altele decât cele incluse în anexa I a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene (TFUE). Măsura este parte a intervenției DR-23 din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027 al României.

Ce presupune noua schemă de ajutor

Sprijinul vizează procesatorii care transformă produse agricole în alimente sau bunuri necuprinse în categoria tradițională a produselor agricole reglementate de UE. Practic, sunt eligibile investițiile care adaugă valoare produselor agricole și le transformă în produse alimentare „non-anexa I”, cum ar fi băuturile alcoolice, produsele din ciocolată, anumite tipuri de condimente sau suplimente alimentare, în funcție de materia primă folosită.

Schema a fost aprobată pe baza Referatului Direcției Generale Dezvoltare Rurală și a avizului Consiliului Concurenței, în conformitate cu normele stabilite de Regulamentele europene și legislația națională privind ajutorul de stat, gestionarea fondurilor europene și implementarea Planului strategic PAC.

Finanțare din fonduri europene și naționale

Sprijinul se acordă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, în cadrul politicii agricole comune, pentru perioada 2023-2027. Intervenția este reglementată și de Hotărârea Guvernului nr. 1.570/2022 și este implementată prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

De ce este importantă această schemă

Prin această măsură, autoritățile își propun să încurajeze antreprenorii să dezvolte lanțuri valorice agroalimentare moderne, să investească în tehnologii de procesare și ambalare și să crească valoarea adăugată a produselor agricole românești. În plus, se urmărește consolidarea competitivității în sectoare unde transformarea materiei prime nu era până acum sprijinită direct de fondurile PAC, tocmai pentru că rezultatul nu era încadrat în anexa I a TFUE.

Măsura poate deschide oportunități pentru microîntreprinderi și IMM-uri care activează în nișe de piață mai puțin reglementate, dar cu potențial mare de export sau de adresare a cererii interne de produse procesate locale.

Publicarea ordinului și aplicabilitate

Ordinul este semnat de ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, și a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Anexa tehnică a schemei va putea fi consultată în ediția bis a Monitorului Oficial nr. 676 și poate fi achiziționată de la Centrul pentru relații cu publicul al Monitorului Oficial din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik
Centrala nucleară de la Ostrovet, Belarus
Date ROBOR și IRCC
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik

pixel